Martien Meiland openhartig over bijzondere tijd in gayscene Amsterdam

Martien vertelt openhartig over de zesenhalf jaar die hij in Amsterdam woonde

De extravagante Martien Meiland kunnen we niet meer van de Nederlandse beeldbuis wegdenken. In Chateau Meiland runt hij samen met Erica en dochter Maxima een prachtig Frans hôtes d’chambres. Toch heeft Martien ook een aantal jaren een heel ander leven in Amsterdam geleidt. Hierover vertelt hij openhartig in een interview in de nieuwe WENDY.

“Ik heb het een tijd geprobeerd in de gayscene, maar dat beviel niet.”

Gayscene

Volgens Martien Meiland is de gayscene in Amsterdam niet aan hem besteed. Zesenhalf jaar woonde Martien in het Amsterdam, maar in die jaren kwam hij er uiteindelijk achter dat hij het leven in een gezin veel leuker vond. “Erica en ik kenden elkaar al zo lang en in de gayscene had ik het gevoel dat ik steeds iemand moest ‘scoren’. Dat was helemaal niet goed.”

Uit de kast

Martien kwam op veertigjarige leeftijd in 2001 uit de kast. Op dit moment was Martien nog getrouwd met Erica, waarnaar een scheiding al snel volgde. Later kwamen de twee er toch achter dat ze niet zonder elkaar konden en hertrouwden ze jaren later om samen te emigreren naar Frankrijk. Hun grote droom was om hier samen een Frans chateau op te knappen.

Erica

Ook Erica is in het interview openhartig over haar ervaringen rondom de scheiding en de tweede trouwerij. “Ik heb zo veel tranen gelaten. Ik heb me gek gepraat, gek gehuild, maar uiteindelijk is er maar één medicijn: de tijd. Die heelt alles.” Erica vond alles rondom de situatie raar. “Het moest slijten, die pijn en de breuk. Zo vreemd. Ik dacht: hoezo nu ineens? Iemand verandert gewoon. Hij ging raar praten, heel druk doen, andere kleding aandoen, zich opmaken. Dat is uiteindelijk weer tot rust gekomen.”

Verhuizing

“Toen ik in Amsterdam woonde, ging ik iedere week een dagje naar Sassenheim om gezellig samen te eten en te koken”, vertelt Martien. Uiteindelijk besloot Martien van Amsterdam naar Noordwijk aan Zee te verhuizen. Erica woonde honderd meter verderop en dochter Maxime in het tuinhuisje bij Martien in de tuin. “We hebben gezegd: ‘Waar zijn we mee bezig? Laten we alles maar op een grote hoop gooien en weer samen verder gaan.’ Die fase van mij, ach, het was een soort zoeken. Ergens vond ik het wel gezellig, die gaybars. Nooit vechten, altijd dansen, een goede sfeer. Maar ik kwam erachter dat het toch niets voor mij was.”

Chateau Meiland

Martien en Erica besloten samen om hun nieuwe avontuur in Frankrijk te laten filmen en schreven een brief naar John de Mol. Het duurde even, maar uiteindelijk werd het realityprogramma Chateau Meiland opgezet. Twee seizoenen later kunnen we niet meer zonder de familie Meiland en wonnen ze zelfs de Televizier-Ring. “Het klinkt gek, maar die bekendheid komt maar niet binnen. Mede doordat we hier wonen.” Zelf vindt Martien het allemaal niet zo speciaal. “Misschien is het over een half jaar weer voorbij en dat is dan ook prima. Ik wil niet op tv om bekend te zijn, ik vind het voor SBS 6 leuker dan voor onszelf dat wij zo’n kijkcijferkanon zijn”, aldus Martien.

Mis je de Meilandjes ook op tv? Wees niet getreurd, want ze komen binnenkort terug met een speciale Chateau Meiland kersteditie. Het programma Kerst op Chateau Meiland is op 16, 17 en 23 december en een dubbele aflevering op 24 december te zien op SBS 6 om 20:30 uur.

Lees ook: Martien Meiland: ‘Ik sta open voor een leuke, vrijgezelle man’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Videostill