Maurice de Hond vertelt openhartig over verlies zoon Marc

Maurice de Hond

“Als ik aan hem terugdenk, kan ik alleen maar aan positieve dingen denken”

Marc de Hond overleed op 3 juni op 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van blaaskanker. Met verslaggever Bart Hettema gaat vader Maurice de Hond hierover in openhartig gesprek. Tijdens deze ontmoeting komt snel naar voren dat Maurice vooral de mooie en positieve dingen aan zijn zoon wil herinneren.

Naar voren kijken

“Als ik aan hem terugdenk, kan ik alleen maar aan positieve dingen en hem denken”, vertelt Maurice aan verslaggever Bart. Tijdens een wandeling praten de twee over de laatste periode van Maurice en ook over de periode erna. “Het is zwaar”, erkent Maurice. “Maar dat is ook een beetje onze familiegeschiedenis. We kijken naar voren en niet naar achteren, want naar achteren kijken heeft niet zoveel zin.”

Open zijn over gevoelens

In tegenstelling tot de buitenwereld, wist de familie van Marc hoe ernstig ziek hij was. Ook Marc wist hoe serieus het gesteld was met zijn ziekte en dat maakte het dan ook een bijzondere periode. “De rouw rondom hem hebben we eigenlijk samen beleefd, met de hele familie en Marc”, vertelt Maurice over deze periode. “Wat juist het geweldige dan is, is dat je veel kan praten over wat je voor elkaar betekent, wat je normaal nooit doet. Maar als je toch weet dat het eindig is, dan ben je ineens veel opener over wat je voor elkaar betekent.”

Brieven naar elkaar sturen

Marc vertelt dat hij en zijn zoon elkaar brieven gingen schrijven, waarin ze elkaar vertelden hoeveel ze voor elkaar betekenden. Daarna lazen ze die aan elkaar voor. “Zo hebben we zoveel mooie momenten met elkaar gehad”, vindt Maurice.

Mooie momenten herinneren

Het verlies van zijn zoon is erg verdrietig, maar Maurice wil juist de mooie momenten herinneren. “Twee, drie dagen voordat hij doodging hebben we met 15 man om zijn bed gestaan. Hij was nog helder en goed en we hebben een hele mooie avond gehad. En ik wil eigenlijk dat soort herinneren als het ware niet laten verpesten door verdriet.”

Het gemis

Wanneer Bart vraagt of Maurice zijn zoon ook mist, vertelt Maurice dat dat het geval is. De opiniepeiler wil zich daar echter niet te veel op focussen, want dat komt volgens hem dan in de weg van acceptatie. “Wat er met hem gebeurd is, is dat zijn lichaam hem volledig in de steek heeft gelaten. Wat overbleef was zijn geest en de rest van zijn lichaam, het werd steeds zwaarder. Je bent eigenlijk blij voor hem ook dat hij van dat lichaam af is, wat hem zo in de weg zat. Omdat die laatste fase zo bijzonder is geweest en positief, wil ik het woord missen eigenlijk niet echt toelaten. Dan creëer je weer een negatief moment.”

Verdrietige momenten

Maurice ziet in dat die verdrietige moment wel gaan komen. “Het zal gebeuren, verjaardag van zijn kinderen of zijn eigen verjaardag. Dan komt dat ongetwijfeld en heel af en toe bij een heel specifiek moment, maar ik train mezelf om juist dan meteen te schakelen naar de mooie dingen van hem.”

Lees ook: Dinand Woesthoff spreekt openhartig over de dood: ’Ik kijk op een bepaalde manier ook uit naar de dood’

Bron: Een Vandaag | Beeld: Videostill Een Vandaag