Mediadirecteur BNNVARA: ‘Matthijs verdient uitzondering op salarisregel NPO’

Matthijs van Nieuwkerk

Hij vreest Matthijs van Nieuwkerk anders kwijt te raken

Mediadirecteur Gert-Jan Hox van BNNVARA wil dat er voor Matthijs van Nieuwkerk een uitzondering wordt gemaakt op de salarisregel bij de publieke omroep. Hox vreest dat Matthijs anders zal vertrekken naar een commericiële omroep. ”Matthijs is zijn salaris dubbel en dwars waard”, zo laat de directeur weten in een interview met AD.

BNNVARA-mediadirecteur Gert-Jan Hox is van mening dat Matthijs meer moet verdienen dan de balkenendenorm voorschrijft.

Matthijs van Nieuwkerk

De presentator van De Wereld Draait Door verdiende vorig jaar €363.000 euro. Volgens Hox is Matthijs dit salaris dubbel en dwars waard. ”Als je ziet wat Matthijs betekent voor de schatkist, wat hij binnenhaalt aan reclamegeld (via de STER). Hij heeft zijn eigen salaris al na twee weken DWDD terugverdiend. Zijn beloning is dus verre van marktconform.”

Balkenendenorm

Binnen de publieke omroep mogen presentatoren binnenkort niet meer verdienen dan de zogeheten balkenendenorm (€194.000). ”Ik zou willen dat een aantal uitzonderingen gehandhaafd wordt”, aldus Hox. Bij de commerciële omroepen kunnen presentatoren namelijk een stuk meer verdienen. ”De kans bestaat dat we Matthijs kwijtraken. Dat is een grote zorg.”

Salaris

Het salaris van Matthijs van Nieuwkerk kwam de afgelopen periode voortdurend te sprake, iets wat Hox ontzettend stoort. ”Matthijs is een harde werker en een fenomenale presentator. Ik kan me dus echt opwinden over die eeuwige discussie.” De mediadirecteur laat weten dat Matthijs zich er ook aan ergert. ”Hij kiest voor de koers om daar telkens niet op te reageren en dat siert hem, maar hij voelt het wel. Het zit hem dwars.”

Uitzonderingsregel

Matthijs’ salaris bestaat momenteel uit de balkenendenorm, aangevuld met een bedrag dat de contributieleden van de omroep betalen. Dat was een uitzonderingsregel voor ‘uitzonderlijke talenten’ die de publieke omroepen mochten hanteren. Deze regel is inmiddels ook afgeschaft, maar geldt voor de DWDD-presentator nog tot na de zomer van 2020, als zijn contract afloopt.

Lees ook: Dit zijn de eerste beelden van de Beverly Hills 90210-cast reünie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Videostill