Meer lezen? Met deze 5 tips leg jij je boek niet meer weg

Zo raak je met gemak verdiept in een goed boek

Wil je meer lezen, maar lukt het je maar niet om je aandacht erbij te houden? Of lijkt de stapel boeken die je nog wilt doorspitten nooit kleiner te worden? Je hoeft geen geboren boekenwurm te zijn om van lezen je hobby te maken: deze tips kunnen je helpen om wat vaker een boek open te slaan.

1. Maak een rustig leeshoekje

Met je telefoon altijd binnen handbereik is het makkelijk om snel afgeleid te raken. We zijn gewend om vaak te kijken of we nog een appje of notificatie hebben gemist. Voor we het weten zitten we in onze vrije tijd weer uren te scrollen op onze telefoon. Daar gaat je leestijd! Zorg daarom voor een rustige plek waar je rustig kunt lezen zonder dat je de behoefte krijgt om steeds naar je telefoon te grijpen. Leg hem het liefst in een andere kamer of in ieder geval uit het zicht. Pak er een kop thee of koffie bij en geniet van je moment voor jezelf.

2. Geef jezelf de tijd

Heb jij moeite om jezelf door het eerste hoofdstuk heen te worstelen? Het is soms moeilijk om in een nieuw verhaal te komen of om je aandacht alleen maar op je boek te richten. De neiging om het boek na vijf minuten weer weg te leggen is dan groot. Geef echter niet te snel op en gun jezelf de tijd om op gang te komen. Voor je het weet merk je hoe verslavend lezen kan werken en leg je je boek niet meer aan de kant.

3. Kies een boek dat echt bij jou past

Als je de drempel om te gaan lezen nogal hoog vindt, werkt het niet motiverend om met een dikke pil te beginnen. Ook kun je beter niet meteen van start gaan met een roman die volgens je tante helemaal geweldig is, maar jou eigenlijk niets lijkt. Begin liever met een boek van een schrijver die je al kent en van wie je eerder een goed boek hebt gelezen. Kijk ook eens naar de bestsellerlijsten, misschien zit daar iets tussen dat je aanspreekt. Een ander idee is om te kijken of je favoriete serie of film toevallig gebaseerd is op een boek, zodat je zeker weet dat je het verhaal leuk vindt.

4. Zoek een leesmaatje

Samen gaat het altijd makkelijker! Spreek af met een vriend(in), familielid of buurvrouw om samen aan hetzelfde boek te beginnen. Dit motiveert en zo heb je altijd een stok achter de deur om verder te lezen – dan hebben jullie gelijk weer iets te bespreken. Ook kunnen jullie elkaar als je eenmaal op dreef bent goede boeken uitwisselen. Een laagdrempelig alternatief als je een leesclub nog iets te veel van het goede vindt!

5. Leg het volgende boek alvast klaar

Komt het einde van je boek in zicht en heb je zin gekregen om meer boeken te verslinden? Leg het volgende exemplaar dan alvast klaar! Zo houd je je nieuwe leesgewoonte in stand en kun je meteen aan een nieuw boek beginnen.

Lees ook: Wil jij 1 juni weer het terras op? Zo gaat dat eruit zien

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash