Dit jaar al meer illegaal vuurwerk ingenomen dan over heel 2020

vuurwerk ingenomen

Dit gaat niet om consumentenvuurwerk, maar zware illegale knallers

Uit de wekelijkse vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie blijkt dat er dit jaar in totaal al zo’n 150.000 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag is genomen. Dit is meer dan er over 2020 in geheel is ingenomen.

Vuurwerk ingenomen

Tot en met 21 november is er door politie en opsporingsdiensten ongeveer 150.000 kilo illegaal vuurwerk ingenomen. Een groot deel daarvan is de 120.000 kilo die begin deze maand werd ingenomen net over de Duitse grens. Dit was de grootste vangst ooit voor de Nederlandse politie. Hiermee zaten de opsporingsdiensten meteen al heel dicht op het totaal van vorig jaar. Over heel 2020 werd er namelijk bijna 123.00 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dit zal over de komende maand waarschijnlijk nog verder oplopen.

Geen consumentenvuurwerk

Bovendien gaat het in deze tellingen alleen om echt zwaar vuurwerk. Dit vuurwerk is sowieso niet toegestaan in Nederland, ongeacht een eventueel algemeen vuurwerkverbod. Eerder deze maand werd al duidelijk dat er toch een algeheel vuurwerkverbod komt. Burgemeesters vroegen toen aan minister Grapperhaus om toch weer met een algeheel vuurwerkverbod te komen. “Het aantal coronabesmettingen is hoger dan ooit en stijgt nog altijd snel”, schreven zij in een brief aan de demissionair minister. De zorg staat hierdoor onder druk, en vuurwerkslachtoffers zouden dan de druppel kunnen zijn. Bovendien willen burgemeesters voorkomen dat mensen massaal samen zouden komen om van het vuurwerkspektakel te genieten. Een algeheel vuurwerkverbod was volgens hen dan ook ‘op zijn plaats en uitlegbaar’. Hier is het kabinet uiteindelijk in meegegaan.

Lees ook: Winter op komst: eerste landelijke strooiactie en lagere temperaturen

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash