Mensen worden vaak niet in juiste ziekenhuis geholpen

ziekenhuis

Dertig procent van de zwaargewonden komt in een verkeerd ziekenhuis terecht

Slechts zeventig procent van de zwaargewonden wordt naar een traumacentrum gebracht, terwijl dat volgens minister Kuipers eigenlijk negentig procent zou moeten zijn. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Meest ernstige verwondingen

Wanneer iemand zwaargewond raakt, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk, wordt de zwaargewonde nog te vaak naar een ‘verkeerd’ ziekenhuis gebracht. Het gaat hier om de categorie met de meest ernstige verwondingen, zoals hersenletsel, botbreuken of orgaanschade. Volgens Trouw gebeurt het vooral in Noord-Nederland en de provincies Brabant, Noord-Holland en Flevoland te vaak dat een patiënt niet in het juiste ziekenhuis terechtkomt.

Geen vooruitgang

Uit de laatste cijfers blijkt dat er de afgelopen jaren bijna geen vooruitgang is geboekt. Al vijf jaar wordt slechts zeventig procent van de zwaargewonden naar het juiste ziekenhuis gebracht. Volgens minister Kuipers van volksgezondheid moet er een plan komen om de norm van negentig procent te halen. In maart moeten alle ziekenhuizen een plan klaar hebben. Vanaf 2024 wil de minister optreden tegen regio’s die deze norm niet halen.

Meer overlevingskans

Tegen Trouw zegt arts en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg dat de overlevingskans van zwaargewonden kan toenemen wanneer bepaalde zorg vaker wordt verleend. “In Nederland overlijdt 10 procent van de meest zwaargewonde kinderen. In Amerika, waar traumazorg meer geconcentreerd is, is dat 3 procent. We kunnen dus echt wel wat verbeteren.”

Lees ook: Noodhulp voor met sneeuw bedolven staat New York

Bron: Trouw | Beeld, Unsplash, camilo jimenez