Meteoroloog onthult: krijgen we nu altijd zulke warme zomers?

Worden deze hete zomers een trend?

We gaan momenteel door de 25e hittegolf sinds het KNMI begon met het bijhouden van weerstatistieken. Krijgen we vanaf nu iedere zomer te maken met hittegolven? Een meteoroloog legt het uit. 

Prettig, die lange zomers, maar blijft dat nu een dingetje?

Hittegolven

Het voorjaar en de zomer van dit jaar zijn de droogste ooit gemeten. De laatste keer dat het zo droog was, was in 1976. Daarnaast is het al tijden heel erg warm en is er zelfs sprake van een hittegolf. Blijft het nu voortaan zo droog en zo heet? Of is het dit jaar een toevalstreffer? Meteoroloog Hanneke Luiting legt het uit aan LINDAnieuws. Volgens haar hoeven we niet te denken dat we vanaf nu ieder jaar te maken met gloeiendhete zomers en verschrikkelijke droogte.

Voorspelling

“Met zo’n vaart zal het niet lopen,” vertelt ze. “Het kan volgend jaar gewoon weer een slechte zomer worden, maar het past wel binnen de trend van klimaatverandering. Tweeënveertig jaar geleden was er voor het laatst zo’n lange, warme periode.” Dat betekent dat deze zomer eerder nog uitzondering dan regel is. Maar, de voorspelling is wel dat dit extreme weer vaker voor zal gaan komen. We kunnen dus niet ieder jaar rekenen op warme zomers, maar de kans bestaat dat we dit weerfenomeen vaker tegen gaan komen.

Lees ook: Wees gewaarschuwd: KNMI geeft code oranje af vanwege extreme hitte

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: LINDAnieuws | Beeld: Wikimedia Commons, Vincent van Zeijst