Onderzoeksraad vindt bewijs dat BUK-raket MH17 eigendom was van Rusland

MH17

MH17 was een vreselijke vliegtuigramp

Op 17 juli 2014 werd vliegtuig MH17 van Malaysia Airlines uit de lucht geschoten. Tot vandaag kon er nog niet in een richting gewezen worden, maar tijdens een persconferentie is nu veel meer duidelijk geworden. De BUK-raket -waarmee het vliegtuig neergeschoten is- is van de Russische 53e brigade en daarmee zijn alle ogen gericht op dat land. 

De raket was in het bezit van de 53e ‘anti aircraft missile brigade’.

Rechter

Deze ontdekking is gedaan door JIT (Joint Investigation Team). Bij JIT werken Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne samen om te achterhalen wie achter de aanval zat. Het doel van dit onderzoek is dat de verdachten zich moeten verantwoorden voor de rechter, zodat nabestaanden ook eindelijk gerechtigheid hebben.

298 mensen

Onderzoeksleider en hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke roept getuigen en familieleden op om zich te melden als ze ook maar een beetje informatie hebben. Rusland geeft namelijk geen enkele vorm van bevestiging van de aanval. En juist daarom zoeken ze nu de hulp van het publiek. JIT heeft beelden in handen van het installeren van de raket en die hebben ze laten zien bij de persconferentie. Minister Stef Blok noemt het een ‘ernstige constatering’. Hij vertelt in een reactie: ,”Het is van groot belang dat er nu opnieuw meer duidelijkheid is over het neerhalen van vlucht MH17, vooral voor de nabestaanden. Een belangrijk stuk van de puzzel is gelegd. Ik ben zeer onder de indruk van het vergaarde bewijs en heb veel respect voor het werk van het Openbaar Ministerie, de politie en de partners van het Joint Investigation Team (JIT). Dit is een ernstige constatering. Het kabinet bespreekt de bevindingen van het JIT morgen in de ministerraad”. Hopelijk wordt er snel meer duidelijk over de reden voor het neerhalen van dit vliegtuig waar in totaal 298 mensen in zaten. Geen van hen overleefde deze vreselijke gebeurtenis.

 Lees ook: Katja verloor haar ouders en broertje door de MH17-ramp: ‘Ik ben niemand’s dochter en zus meer’

Bron: De Telegraaf | Beeld: videostill Onderzoeksraad voor Veiligheid