Misbruikslachtoffer Rik kan voor het eerst zijn verhaal doen: ‘Eindelijk mocht ik vertellen wat me dwars zat’

misbruikslachtoffer

Zijn vader viel bijna van zijn stoel toen hij hoorde wat er gebeurd was

In een nieuw programma van RTL4 volgt Angela Groothuizen slachtoffers die gebruik willen maken van hun ‘spreekrecht’ in de rechtszaal. De slachtoffers vertellen daar in emotionele betogen in het bijzijn van de verdachte(n), rechters en advocaten wat de daden van de verdachte(n) met hen gedaan heeft. Bij RTL Summer Night vertelt de jongste deelnemer van het programma zijn verhaal. 

Het begon allemaal toen Rik Derwig twaalf jaar oud was. De twee beste vrienden van zijn ouders kwamen langs en misbruikten hem. Dit ging twee jaar lang zo door. Eén van de mannen was brigadier bij de politie Arnhem. Heel lang heeft Rik zich stil gehouden om zijn familie en vrienden te beschermen, maar hij kon de geheimhouding na een tijd niet meer aan en besloot zijn verhaal te vertellen aan drie vrienden. Via één van hen kwam het verhaal bij de docent terecht en hij riep Rik bij zich: “Hij hoorde mijn verhaal aan. Daarna vroeg hij wat hij voor me kon doen. Ik wilde het mijn ouders vertellen, maar wist niet hoe.”

Maatschappelijk werker
Samen met een maatschappelijk werker van school vertelde Rik wat hem is overkomen aan zijn vader. “Mijn vader dacht dat hij voor mijn slechte cijfers naar school moest komen.” Bij binnenkomst vertelde de maatschappelijk werker gelijk dat het niet om zijn cijfers ging, maar om iets anders. Hij vertelde het verhaal en zijn vader zegt daar nu over dat hij blij is dat de stoel leuningen had, want anders viel hij eraf.

Er werd een grootschalig politieonderzoek ingesteld en er werd zelfs afluisterapparatuur verstopt in huizen en auto’s. Zes maanden lang mochten familie en vrienden niks zeggen over de zaak, maar nu is dat eindelijk voorbij. “Uit dat onderzoek is zoveel informatie gekomen dat de mannen werden ontboden op het bureau. Daar zijn ze ondervraagd. Een van de mannen bekende meteen de eerste dag, de brigadier op de tweede dag. Dat was een grote opluchting.”

Spreekrecht
Het spreekrecht heeft Rik veel goeds gedaan. Hij kon eindelijk vertellen wat hem al vier jaar dwars zat. In zijn betoog zei hij: “Ik heb mezelf pijn gedaan. Ik heb littekens op mijn lichaam staan die er nooit hadden mogen staan. Ook heb ik meerdere keren zelfmoordneigingen en -pogingen gehad. Dankzij deze twee laffe viespeuken heb ik agressieaanvallen gehad. Als ik val, sta ik weer op. Want ik denk aan mijn eer en aan mijn trots. Ik gebruik mijn kracht, maak een nieuw begin. Van ons allen ben ik de sterkste. En ik overwin.”

Wil je het hele interview zien? Bekijk dan dit filmpje:

Dit artikel nog eens lezen? Pin ‘m op Pinterest.

Bron: RTL Summer Nights | Beeld: video stil