Nieuwe uitspraak gerechtshof: automobilist mag mobiele telefoon niet vasthouden, maar wél aanraken in de auto

Wat vind jij van deze nieuwe regelgeving?

Het gerechtshof in Leeuwarden behandelde vandaag een zaak betreffende een verkeersboete. Een automobilist zou in Sneek een boete van maar liefst 230 euro hebben ontvangen, omdat hij zijn mobiel in de auto bediende. Zijn mobiel zat in een handsfree-houder. 

De automobilist stapte naar de kantonrechter die later beoordeelde dat het aanraken van een mobiel gelijk staat aan het vasthouden ervan.

Uitspraak

Later deed ook het hof hier zijn uitspraak over. Het hof was het echter niet met de kantonrechter eens. Volgens het hof mogen automobilisten tijdens het rijden hun mobiele telefoon wél aanraken, mits deze in een (handsfree)houder zit. Het aanraken van de mobiele telefoon staat dus niet gelijk aan het vasthouden ervan, wat wel verboden is.

Wetswijziging

Er kan alleen niet uit de uitspraak van het hof worden opgemaakt of het bedienen van een telefoon in een houder altijd mag, aldus persraadsheer Leo Wemes. “Het begrip vasthouden heeft een beperkte betekenis. Om de wet op dit gebied op te rekken, is niet de taak van het hof. Er zullen altijd omstandigheden zijn waarbij het bedienen van een telefoon in een houder wel strafbaar is. Bijvoorbeeld als gedragingen leiden tot een ongeluk. Ik zou het dan ook niemand aanraden om rare capriolen met een mobiel in een houder te gaan uithalen.”

Vraagtekens OM

Zowel het Openbaar Ministerie als de betreffende automobilist van de hoge boete waren in hoger beroep gegaan. Het OM wilde voornamelijk een helder beeld vormen over wat nu uiteindelijk wel en niet mag bij het gebruik van telefoons achter het stuur. Dit met name omdat veel smartphones een navigatie-app erop hebben staan. Daarnaast zat het OM ook nog met vraagtekens over het gebruik van andere apparatuur in de auto, zoals navigatiesystemen.

Lees ook: Veel digitale klokken in Nederland lopen momenteel achter om déze bizarre reden

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay