Najib Amhali vertelt openhartig over drugsverleden

najib amhali

‘Ook al ben je nog zo clean, je kunt nog steeds een enorme lul zijn’

Lange tijd ging het niet goed met cabaretier Najib Amhali. Ondanks dat hij volle zalen trok, worstelde hij met een behoorlijke drugsverslaving. Inmiddels is hij daar weer helemaal overheen. Sterker nog: Amhali werkt nu zelf hard aan een carrière in de verslavingszorg. In gesprek met Playboy blikt hij terug op zijn verslaving.

Steeds meer drugs

Hij weet nog precies waar het misging: “Het veranderde nadat mijn registratie in 2000 op tv werd uitgezonden. Ineens werd ik verplaatst naar grote zalen, het kon allemaal niet op. Toen ging het mis.” Al snel kwam de coke om de hoek kijken, en hoewel hij naar eigen zeggen ‘niet meteen hooked‘ was, escaleerde zijn drugsgebruik steeds verder. Uiteindelijk beheerste het zijn hele leven. “Zo ging ik in een paar jaar tijd van 1 gram in de week naar 4 gram per dag. In de laatste jaren was ik er de hele dag mee bezig: wanneer kan ik het doen?”

Clean

Gelukkig gaat het nu dus beter met de cabaretier. “Verslaving is een ziekte, dat weet ik inmiddels. Op 14 juni van dit jaar was ik vier jaar clean, maar ik deed de eerste twee jaar weinig aan herstel. Ik ging niet naar meetings, ik volgde het 12 stappenplan niet”, legt Amhali uit. Maar die houding is over de jaren veranderd: “De laatste twee jaar doe ik dat wel, want ik weet inmiddels: het is niet alleen je verslaving waarmee je moet dealen, het zijn vooral je karaktereigenschappen. Ook al ben je nog zo clean, je kunt nog steeds een enorme lul zijn.”

Verslavingskunde

Die ervaringen zet Amhali ook in voor zijn werk als counselor. Maar werken in de verslavingszorg is meer dan alleen ervaringen. Hierom heeft hij recent zijn diploma Verslavingskunde I gehaald, deelde hij toen trots via Instagram. Amhali blikt vooruit op zijn carrière: “Ik denk dat ik eerst nog een paar andere opleidingen ga doen: Verslavingskunde II, Verslavingskunde III. Uiteindelijk zou ik graag interventie willen doen, wat inhoudt dat je met familie en vrienden langsgaat bij een verslaafde om hem te vertellen dat ze er voor hem zijn en dat ze willen dat hij een mooi leven krijgt.”

Lees ook: Dan Karaty openhartig over alcoholverslaving: ‘Ik kom net uit een afkickkliniek’

Bron: Playboy | Beeld: Brunopress