NASA voorspelt zeer zeldzaam natuurverschijnsel: ‘Een blauwe superbloedmaan zal deze week te zien zijn’

Het zou gaan om een driedubbel natuurverschijnsel

De NASA maakt een melding over een zeer bijzonder en zeldzaam natuurverschijnsel: een blauwe superbloedmaan. Dus aan alle liefhebbers van een mooie maan en het sterrenstelsel, eat your heart out! Zo’n bijzondere maan als deze is ruim 36 jaar geleden voor het laatst gezien. De maan zal te zien zijn op 31 januari. Eén nadeel: de blauwe superbloedmaan is (helaas) niet in Nederland te zien, zo meldt het AD.

Hier in Nederland zullen we het moeten doen met de foto’s die in het buitenland zijn gemaakt.

Blauwe maan
Volgens NASA kunnen bewoners van grote delen van de wereld de combinatie van een blauwe, super- én bloedmaan aanschouwen. De term ‘blauwe maan’ betekent dat er een tweede volle maan in een maand tijd te zien zal zijn; een verschijnsel dat zich gemiddeld elke 2,7 jaar voordoet. De vorige blauwe maan was te zien in juli 2015, die daarvoor in augustus 2012.

Supermaan
De maan is om de 29 dagen te zien, omdat de maan dan de minimale afstand tot de aarde bereikt. Valt dit samen met een volle maan? Dan spreken we over een supermaan, aldus NASA. Het zogenoemde hemellichaam lijkt dan ook groter en feller te worden. Alhoewel een supermaan maandelijks te zien is, zien we deze vanuit Nederland maar drie keer per jaar.

Bloedmaan
En tenslotte de bloedmaan; dit betekent dat er een totale maansverduistering plaatsvindt. De rode gloed die van de bloedmaan afkomt ontstaat door de aarde die de zonnestralen tegenhoudt en de maan het licht dus niet naar de aarde kan kaatsen. Toch gaat het zonlicht wel lángs de aarde omdat de dampkring het dan afbuigt naar de maan. Het rode licht wordt het best afgebogen en dit zorgt volgens NASA er dan dus ook voor dat de maan rood kleurt tijdens een verduistering. Een bloedmaan die vervolgens op hetzelfde moment plaatsvindt als een supermaan wordt dan ook een superbloedmaan genoemd.

Waar te zien
Kort samengevat: al deze drie natuurverschijnselen zullen nu op hetzelfde moment plaatsvinden waardoor er een blauwe superbloedmaan te zien is. De laatste keer dat we zo’n maan als deze konden bewonderen was op 30 december 1982. Mensen in Europa, Afrika en West-Azië konden de maan toen zien. Deze keer kunnen volgens NASA de mensen uit Noord-Amerika, de eilanden in de Stille Oceaan, Australië, Azië en Rusland de blauwe superbloedmaan zien.

Lees ook: Deze kraanmachinist filmt een wel heel bijzonder natuurfenomeen tijdens zijn werk

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Full Moon door Denali National Park and Preserve onder de licentie CC BY 2.0