Natasja Froger in tranen na heftige aflevering Five Days Inside

De presentatrice kon haar tranen niet meer bedwingen

Deze week zagen we presentatrice Natasja Froger vijf dagen verblijven in het Centrum voor Eetstoornissen Novarum in Amsterdam. Het centrum is een van de laatste hulpmiddelen voor mensen die kampen met een eetstoornis. Het normaliseren van eten, het verbeteren van het zelfbeeld en het aanleren van gezond (eet)gedrag staan hierbij centraal. Hoewel Natasja van te voren het avontuur aangaat met de instelling ‘je bord leeg eten en niet zeuren’ , komt ze hier al snel op terug.

Five Days Inside

De wereld waarin mensen kampen met een eetstoornis is een totaal onbekende voor Natasja. “Als ouders word je volgens mij gek als je dochter dit heeft. Je wil ze wel door elkaar schudden en die boterham naar binnen proppen. Maar zo werkt dat natuurlijk niet”, vertelt Natasja voor ze aan haar nieuwe uitdaging begint. “Er zit echt iets in hun hoofd waardoor ze denken: ‘Eten is slecht, ik mag niet eten’.”

Eetstoornissen

Directeur van Novarum, Elske van den Berg, ontvangt Natasja en legt haar uit dat de cliënten komen en gaan wanneer ze willen. “Ze moeten het zelf gaan doen”, zo legt Elske uit. Alleen als het thuis niet gaat en ze onder begeleiding moeten aansterken, komen de patiënten in het Centrum voor Eetstoornissen Novarum terecht. De korte opname duurt gemiddeld acht weken, waarna de behandeling poliklinisch wordt voortgezet. Uiteindelijk moeten de patiënten in het dagelijks leven met hun eetstoornis leren omgaan, wat zorgt voor een dagelijkse strijd.

Ontmoeting met Kelly

Natasja maakt tijdens haar verblijf in Amsterdam onder andere kennis met bewoonster Kelly. Ze is al vaker opgenomen in het centrum. Vrij plots stopte Kelly op een dag met eten om zich beter te voelen. Nare gedachten spelen in haar hoofd, waarbij ze niet stilstaat als ze niet eet. “Ik stop weer met eten, want dan voel ik me beter. Het sluipt er zo weer bij in, waarbij de eetstoornis het weer helemaal overneemt.” Als jonge moeder heeft Kelly het zwaar. Er werd zelfs gedreigd dat als ze niet at, ze van haar kinderen verwijderd zou worden. “Dat het niet lukt voor je kinderen, om thuis thuis te blijven. Echt bizar is dat. Daar voel ik me dan ook schuldig over.”

Natasja Froger in tranen

Na het gesprek met Kelly kan Natasja haar tranen niet bedwingen. “Het zijn allemaal zulke mooie mensen, met ieder hun eigen talenten. Dan denk ik, waar is het mis gegaan in je leven dat dit gebeurd is?”, vertelt ze voor de camera terwijl ze haar tranen wegveegt. “Waarom wint die rotstem het steeds? Dat vind ik echt heel verdrietig.” Natasja weet uiteindelijk haar verblijf in het Centrum voor Eetstoornissen Novarum met veel liefde en begrip voor de patiënten af te sluiten.

Heb je Five Days Inside met Natasja Froger gemist? Kijk de aflevering hier terug.

Lees ook: Kijkers Boer Zoekt Vrouw genieten met volle teugen van speeddates

Bron: RTL XL, Five Days Inside | Beeld: Videostill