Vandaag is rood: heel Nederland weer rood op Europese coronakaart

corona rood

De besmettingen blijven maar oplopen

Het zat er al even aan te komen, maar: heel Nederland kleurt sinds vanochtend weer rood op de Europese coronakaart. Dit is het gevolg van oplopende besmettingen. Hierop heeft de Europese gezondheidsdienst ECDC de kaart bijgewerkt.

Nederland kleurt rood

Een goed deel van ons land stond al langer rood op de kaart. Maar tot vanochtend waren Groningen, Drenthe, Noord-Holland en Noord-Brabant nog oranje. Voor context: de ECDC hanteert vier verschillende kleuren om de risiconiveau’s weer te geven. Het laagste niveau is groen, daarna volgen oranje, rood en donkerrood. Om de kleur van een land te bepalen kijkt het ECDC naar het totaal aantal tests en het percentage positieve tests daarvan over de twee voorgaande kalenderweken. Vervolgens wordt elke donderdag de kaart geüpdatet.

Aantal besmettingen

Het aantal coronabesmettingen loopt nog altijd gestaag op. Eerder vertelde demissionair minister Hugo de Jonge na afloop van een kabinetsoverleg dat er wordt nagedacht over nieuwe maatregelen om het aantal besmettingen terug te dringen. Hij sloot niet uit dat die maatregelen alleen gericht zullen zijn op ongevaccineerden, meldt Hart van Nederland-verslaggever Tomas Riemens. Hoewel in het najaar nog een coronapiek werd verwacht, vindt deze stijging nu al eerder plaats dan verwacht. Bovendien lijkt het er niet op dat de piek al is bereikt.

Europa

Overigens is Nederland niet de enige plek die langzaamaan rood kleurt. België was sinds vorige week al helemaal rood, maar nu is Wallonië zelfs opgeschakeld naar donkerrood. Dit betekent dat er een erg hoog risico is op een coronabesmetting. Europese landen kunnen weer verschillende sancties hangen aan deze besmettingsrisico’s, zoals extra checks of quarantaine-eisen voor reizigers vanuit deze landen.

Lees ook: Persconferentie vervroegd: kabinet denkt over nieuwe coronamaatregelen

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress