Meerderheid Nederlanders wil af van verzetten klok

41 procent van de Nederlanders heeft het liefst altijd wintertijd

Elk half jaar de klok verzetten, niet iedereen is er voorstander van. Dat blijkt ook nu weer eens, uit een peiling die minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse zaken heeft gehouden onder ruim 1800 mensen. 41 procent van de Nederlanders heeft het liefst dat het in ons land altijd wintertijd is.

Wat vind jij van het verzetten van de klok om het half jaar?

Zomer- en wintertijd

27 procent heeft het liefst dat de zomertijd permanent wordt ingevoerd. 24 procent wil dat we de klok elk jaar blijven verzetten. ”De grootste groep kiest voor de wintertijd, maar ik vind het ook heel relevant om te weten dat er een groep is die aangeeft heel goed uit de voeten te kunnen met het verzetten van de klok”, zegt minister Ollongren in een interview met de NOS. ”Wat ik vooral uit de peiling concludeer, is dat het onderwerp erg leeft onder de mensen.” Op korte termijn verandert er in elk geval nog niets. Volgens Ollongren is er meer tijd nodig om de effecten zorgvuldig te laten onderzoeken.

Drie jaar

Ollongren hield de peiling omdat de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, dringend verzoek had ingediend tot afschaffing van het aanpassen van de klok. Hij vindt dat elk EU-land zelf mag bepalen welke tijd het hanteert. Zomertijd óf wintertijd dus. Voorlopig wordt het huidige systeem in ieder geval niet aangepast. Afgelopen november werd al duidelijk dat de zomer- en wintertijd nog minstens drie jaar zullen blijven bestaan.

Lees ook: Jammer: dit jaar weer geen witte kerst

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay