70 jaar Nederlandse televisie: wat was het populairst toen jij opgroeide?

nederlandse televisie

Herinner jij je al deze programma’s nog?

Misschien stond je er niet bij stil, maar 2021 was een bijzonder jaar voor de Nederlandse televisie. Het was op 2 oktober namelijk 70 jaar geleden dat voor het eerst een tv-uitzending plaatsvond. We gaan even terug in de tijd en kijken naar de grootste succesnummers uit de geschiedenis van de Nederlandse tv. Het EenVandaag opiniepanel kwam tot een prachtlijst.

Vijftiger en zestiger jaren

De vroege dagen van de Nederlandse tv werden gekenmerkt door humor en muziek. Razend populaire programma’s waren bijvoorbeeld Ja Zuster Nee Zuster en Farce Majeure – beiden met muziek van componist Harry Bannink. Daarnaast waren ook de One Man Show, Toon Hermans, Stiefbeen en Zoon, en Voor de vuist weg razend populair volgens het panel van EenVandaag. Voor de jongere kijkers was er één programma dat met stip bovenaan de favorieten stond: Swiebertje!

Seventies

In de jaren ’70 werd tv steeds populairder én breder beschikbaar. Zo vond in 1973 de eerste oudejaarsconference van Wim Kan plaats, en werden kinderprogramma’s als Peppi en Kokki en Sesamstraat voor het eerst uitgezonden. Over de hele linie bleken programma’s voor het héle gezin in dit decennium razend populair. Zo zag 1971 de eerste uitzending van Te Land, Ter Zee, en in de Lucht. Dit zou het langstlopende Nederlandse televisieprogramma worden. Andere populaire programma’s waren bijvoorbeeld Dagboek van een herdershond’t Schaep met de 5 Pooten, en 2 voor 12. Deze series waren vooral populair bij oudere kijkers uit het EenVandaag opiniepanel. Jongere deelnemers hadden andere voorkeuren: zij herinnerden zich vooral de swinging seventies, met Toppop als grote uitschieter.

Jaren ’80

Vanaf ongeveer 1980 zien we dat vooral humoristische programma’s aan populariteit winnen. Absolute helden van dit decennium zijn natuurlijk Kees van Kooten en Wim de Bie. Ruim 40 jaar later staan hun typetjes zoals De Vieze Man en Jacobse en van Es nog altijd in ons geheugen gegrift. Ook serie Zeg ‘ns AAA had de lachers op hun hand. Overigens was dit niet de enige populaire doktersserie. Ook het drama van Medisch Centrum West was vooral onder jongere kijkers heel populair.

Opkomst commerciële zenders in 1990’s

In de negentiger jaren zien we dat commerciële zenders snel aan terrein winnen. In 1989 mocht de eerste commerciële omroep, RTL-Véronique, van start gaan. Onder andere programma’s als Het Zonnetje in Huis met de heren Kraaijkamp Junior én Senior doen het heel goed. Deze serie begon weliswaar bij de publieke omroep (VARA), maar werd later overgenomen door RTL. Bovendien startte in 1994 de serie Toen was geluk heel gewoon, die nog tot 2009 door zou lopen. Vandaag de dag kun je nog altijd herhalingen van de populaire serie tegenkomen als je de tv aanzet. Ten slotte is er natuurlijk nog een iconische serie uit de jaren ’90 waar we niet omheen kunnen. “De Cock, met C-O-C-K” – daarmee weet je waarschijnlijk al genoeg! Baantjerde detectiveserie gebaseerd op de boeken van Appie Baantjer werd in 1995 voor het eerst uitgezonden.

Nieuwe eeuw

In het eerste decennium van de 21e eeuw bleken praatprogramma’s ontzettend populair. De wereld draait door staat nog altijd bovenaan vele favorietenlijstjes en ook Kopspijkers en programma’s als Pauw en Witteman en VI waren razend populair. Die laatste deed het overigens alleen goed bij het mannelijk publiek uit het EenVandaag-panel. Daarnaast waren we in de zeroes ook groot fan van allerlei reality-programma’s. Ook aan Boer Zoekt VrouwDe Lama’s en Wie is de Mol? worden veel positieve herinneringen opgehaald.

Welke van deze programma’s keek jij het liefst?

Lees ook: Irene Moors stopt met De TV Kantine: ‘Het is mooi geweest’

Bron: EenVandaag | Beeld: Brunopress