Opgepast: Nepbericht van KLM dat gegevens steelt via WhatsApp

Nepbericht
Trap niet in dit nepbericht van KLM

Cybercriminelen doen er alles aan om jou je privégegevens te ontfutselen. Deze week doet een WhatsApp-bericht de rondte waarin staat dat mensen op de website van KLM gratis vliegtickets kunnen winnen. De link in het nepbericht lijkt normaal, maar dat is hij niet. Je komt op een nepwebsite waarbij jouw gegevens verzameld worden.

Trap er niet in!

Nepbericht

Het nepbericht zal afkomstig zijn van een vriend die in het bericht is getrapt. In het bericht staat “Juist 2 gratis tickets van KLM gekregen, ik kan het nog steeds niet geloven lol. Kijk of jij er ook wat kan krijgen.” De link lijkt op de normale website van KLM, www.klm.com, maar bevat vreemde tekens waardoor het stiekem een andere website is. Om te kunnen winnen moet je je gegevens invullen en het bericht doorsturen.

Gegevens

Als je op de link klikt kom je op een website die je vertelt dat je twee vliegtickets hebt gewonnen. Het enige wat jij moet doen is je gegevens invullen én het bericht naar vijftien mensen doorsturen via WhatsApp. De gegevens die jij invult kunnen doorverkocht worden aan derde partijen, die reclame kunnen sturen of je kunnen bellen met aanbiedingen. Geen enge virussen dus, maar wel flink vervelend want wie zit te wachten op belletjes van reclamebedrijven?

Nep

Het nepbericht lijkt echt omdat de website die erin staat echt lijkt. Dit komt omdat de desbetreffende cybercriminelen werken met zogenaamde punycode. Punycode wordt gebruikt bij websites die vreemde letters en tekens bevatten, maar criminelen gebruiken ze tegenwoordig ook voor dit soort praktijken.

Gehackt

Ben jij in dit nepbericht getrapt? Geen zorgen, je wordt niet gehackt. Wel kun je verwachten dat je mails en telefoontjes krijgt van bedrijven die je iets willen verkopen. Vertel ze dat je hier niet van gediend bent en of ze je gegevens uit hun bestand willen halen.

 

Lees ook: Miljuschka spreekt voor het eerst openhartig over haar beruchte oom Willem Holleeder

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Canva

Array