Hoogleraar: ‘Winnares Heel Holland Bakt is nepkandidaat’

Annemarie Heel Holland Bakt

Ze staan op de lijst, maar willen helemaal niet gekozen worden

Heel Holland Bakt-winnares (2016) Annemarie Pronk(SGP/ChristenUnie) wordt samen met acteur Eric Corton (Groenlinks Amsterdam) en Doe Maar-oprichter Ernst Jansz (Partij Progressief Akkoord in Deurne) genoemd als ‘nepkandidaat’. Ze zouden doen aan kiezersbedrog bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Ze zouden enkel ‘jokken’ over het willen van het ambt, aldus de hoogleraar.

Lijstduwer
Deze uitspraken worden gedaan door hoogleraar Joop van Holsteyn van Universiteit Leiden. Hij is daar hoogleraar politiek gedrag en kiezersonderzoek. Hij vertelt aan De Telegraaf dat hij zich al jaren ergert aan het gedrag van lijstduwers. Dit zijn mensen die wel op de lijst staan, maar eigenlijk helemaal niet gekozen willen worden. Ze binden enkel hun bekende naam aan de partij. Ze willen op deze manier aandacht trekken voor hun partij en dat hoort niet vindt de hoogleraar.

Voorkeursstemmen
Als voorbeeld noemt hij oud-minister Job Cohen. Hij liet zich helemaal onderaan op de twintigste plek zetten bij de waterschapsverkiezingen. Hij werd met zesduizend voorkeursstemmen gekozen om een zetel te bekleden, maar wees dit toen af tot ergernis van de hoogleraar: “Laat je dan niet op een kandidatenlijst zetten als je geen kandidaat wilt zijn. Het heet niet voor niets kandidatenlijst.”

Lees ook: Politiewoordvoerder Ellie Lust slaat een heel nieuw carrièrepad in en wij zijn enthousiast!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: De Telegraaf | Beeld: videostill The Good Million