Onderzoek biedt hoop: neusspray voorkomt coronabesmetting bij fretten

Het middel moet nog getest worden op mensen

Reikhalzend kijken mensen over de hele wereld uit naar een remedie tegen corona. Het waren met name vaccins waar we op rekenden, maar het is juist een neusspray die momenteel hoop biedt.

Blokkeert virus in longen en neus

Wetenschappers hebben een behandeling ontwikkeld die het coronavirus in de longen en neus blokkeert. Vooralsnog is het middel alleen getest op fretten en bij hen was het succesvol, zo schrijft de New York Times op basis van internationaal onderzoek. Ook onderzoekers van het Erasmus MC uit Rotterdam namen deel aan het onderzoek.

Onder beoordeling

Het kleinschalige onderzoek werd uitgevoerd op fretten en moet nog op mensen getest worden. Ook moet het onderzoek nog beoordeeld worden door andere experts. Wel namen verscheidene wetenschappers het onderzoek al kort onder de loep en zij waren optimistisch. 

Het onderzoek

De fretten die de neusspray kregen werden niet besmet door andere dieren met corona. De vergelijkingsgroep die een placebo toegediend kreeg en in contact kwamen met besmette dieren, werd wel besmet met corona.

Voordelige spray

Vooralsnog lijkt het te gaan om een erg gunstige spray. Zo is de spray goedkoop, stabiel, niet giftig en het is bestand tegen alle bekende varianten van het virus. Bovendien hoeft de spray niet gekoeld bewaard te worden, wat een enorm pluspunt is voor ontwikkelingslanden. Als de neusspray ook effectief blijkt te zijn op mensen, dan kan het dagelijks aanbrengen van de spray dienen als een vaccin.

Lees ook: Positief getest op corona? Zo besmettelijk ben jij voor je huishouden

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Steve Tsang