Dit zijn de nieuwe aangescherpte maatregelen tegen corona op een rij

nieuwe maatregelen corona

De maatregelen zijn door het kabinet flink aangescherpt

Tijdens de persconferentie maakte premier Rutte de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus te beperken bekend. Om het virus zo snel mogelijk tegen te gaan komt het kabinet met een stevig pakket aan nieuwe maatregelen. Niet alleen zijn samenkomsten met meer dan drie personen verboden, ook kunnen mensen boetes krijgen als ze zich niet aan de regels houden. Wij zetten de nieuwe maatregelen op een rij.

Evenementen tot 1 juni verboden

Bijeenkomsten – ongeacht de grootte – zoals evenementen en concerten zijn verboden tot 1 juni. Er geldt geen ondergrens van 100 personen meer. Zo gaan onder andere de Dodenherdenking op de Dam en de Bevrijdingsfestivals dit jaar in Nederland niet door. Er worden uitzonderingen gemaakt voor kerkelijke bruiloften en begrafenissen.

Locaties mogen gesloten worden

Burgemeesters in heel het land krijgen de bevoegdheid om specifieke locaties af te sluiten voor mensen. Via een noodverordening kunnen locaties als het park of strand gesloten worden. De autoriteiten wijzen gebieden aan waar groepsvorming verboden wordt. Deze gebieden kunnen ook hele steden zijn. Loop je hier met meer dan drie mensen over straat en houd je geen 1,5 meter afstand van anderen? Dan kan dat resulteren in een hoge boete. Er worden uitzonderingen gemaakt voor gezinnen met kinderen en personen uit hetzelfde huishouden.

Hoge boetes

Mensen kunnen hoge boetes riskeren als ze zich niet aan de nieuwe maatregelen houden. Zo kan een persoon die geen 1,5 meter afstand houdt een boete krijgen die kan oplopen tot 400 euro. Houden ondernemers zich niet aan de maatregelen, dan riskeren zij een boete die kan oplopen tot 4000 euro.

Symptomen als koorts

Had een persoon binnen een gezin koorts? Dan mochten andere gezinsleden nog wel het huis uit om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Deze maatregel is aangescherpt: als een gezinslid koorts heeft, blijft het hele gezin thuis.

Thuisbezoek

Bezoek in eigen huis is nog toegestaan. Hierbij mogen niet meer dan drie mensen uitgenodigd worden en dient iedereen ook 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Thuisquarantaine

De overheid roept de bevolking op om zoveel mogelijk thuis te blijven. Werk vanuit huis indien mogelijk en blijf met klachten binnen. Ga daarnaast niet met het hele gezin boodschappen doen, maar beperk dit tot één persoon van het huishouden. Kinderen mogen nog wel met elkaar buiten blijven spelen. Ouders moeten zo veel mogelijk in huis blijven.

Schoonheidsspecialisten en kappers

Voor deze branche was het tot nu toe onduidelijk welke maatregelen gepast zijn. Het kabinet heeft nu duidelijk gemaakt dat ook deze contactberoepen in ieder geval tot en met 6 april hun vak niet mogen uitoefenen. Fysiotherapeuten moeten zoveel mogelijk contact met cliënten onderhouden middels beeldbellen. De sportclubs en sauna’s blijven tot en met 6 april gesloten.

Lees ook: Politie en artsen slaan alarm: ‘Blijf alsjeblieft binnen, er gaan mensen dood’

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Hollandse Hoogte, Phil nijhuis