Gisteren geen NL-Alert gekregen? Zo stel je ‘m in

Het is belangrijk om de NL-Alert ingesteld te hebben op je telefoon

Vele mensen die gisteren net vrij waren van werk, in de tuin zaten of net aan het avondeten waren begonnen, schrokken waarschijnlijk toen hun telefoon met hard getril afging. Gisteravond rond 18:00 werd er namelijk een landelijke NL-Alert afgegeven. De overheid stuurde de melding naar aanleiding van een storing bij KPN, waardoor het alarmnummer 112 niet meer bereikbaar was.

De overheid gebruikt NL-Alerts als waarschuwingssysteem en iedereen met een mobiele telefoon kan de meldingen ontvangen.

NL-Alert

De NL-Alert is een waarschuwingssysteem dat wordt gebruikt door de overheid om mensen te waarschuwen tijdens grote rampen en calamiteiten. De melding kan ook worden uitgegeven naar specifieke regio’s in ons land. De NL-Alert beschrijft wat er aan de hand is én wat je het beste op dat moment kunt doen.

Landelijke telefoonstoring

Omdat er gisteren sprake was van een landelijke telefoonstoring bij KPN, was het alarmnummer 112 niet bereikbaar. De overheid was genoodzaakt om een NL-Alert uit te sturen. Een alternatief telefoonnummer werd in het leven geroepen om de hulpdiensten alsnog te kunnen bereiken, ondanks de landelijke storing. Indien er sprake was van spoedeisende hulp konden mensen het nummer 088-6628240 bereiken. Inmiddels is ook het nummer 112 weer te bereiken.

Netwerk overbelast

Het systeem waar gebruik van wordt gemaakt, werkt op basis van ‘cell broadcast’. Wanneer het mobiele netwerk overbelast is, wordt er gebruik gemaakt van deze techniek. De oproep wordt vrijgegeven aan iedereen die een mobiele telefoon aan heeft staan en zich in een bepaald gebied begeeft. Toch waren er heel wat mensen die de belangrijke melding niet ontvingen. Hoe kan dit? En beter nog: hoe zorg je ervoor dat jouw telefoon goed staat ingesteld?

Instellen

De meeste mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld op dit alarm, maar er zijn nog telefoons waarbij je de NL-Alert zelf moet instellen. De optie ‘noodmeldingen’ moet je hiervoor inschakelen op je telefoon. Elke telefoon is anders qua instellingen en daarom heeft de overheid een speciale instelhulp ontwikkeld. Hier lees je hoe je jouw telefoon het beste kunt instellen.

Lees ook: Waarschuwing NS: houd rekening met hinder in de ochtendspits

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle, Crisis.nl | Beeld: Videostill, YouTube overheid