Nog even nazomeren: zaterdag kan het plaatselijk 26 graden worden

nazomeren
Nazomeren in oktober

De meeste bladeren zijn al van de bomen gevallen en ook hebben we al een paar koude, regenachtige dagen gehad. Toch komt de zomer nog heel even terug: zaterdag wordt het namelijk de warmste dag van de week waardoor het plaatselijk 26 graden kan worden. Moet de barbecue dan toch maar weer aan? We kunnen in ieder geval nog even nazomeren.

Dit is 10 graden warmer dan normaal.

Oktober

Volgens meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza is het normaal gesproken zo rond de 16 graden rond deze tijd van het jaar. Maar, de komende dagen is het flink warmer. Gemiddeld is het 22 graden in het hele land. In Limburg kan de temperatuur morgen al oplopen tot 25 graden, maar er vallen door het land ook nog een paar buien. Wel zal de temperatuur boven de 20 graden zijn.

Uitzondering

Dit warme weer is zeer uitzonderlijk in oktober. Door deze prachtige dagen telt ook het aantal landelijk warme dagen op. We spreken van een landelijk warme dag als het in De Bilt meer dan 20 graden is. Dit jaar telde al 124 warme dagen, waarmee het oude record van 116 al is overtroffen. Door deze warme week kan de uiteindelijke telling op 128 of 129 landelijk warme dagen komen te staan.

Zaterdag

Zaterdag bereikt de temperatuur zijn hoogtepunt met wel 26 graden. Dit is warm, maar niet heel uitzonderlijk. Volgens Klaassen is oktober altijd heel erg wisselvallig. Aan het begin van de maand is de maximumtemperatuur zo’n 16 graden, aan het eind van de maand al een stuk lager met 12 graden. Door hogedrukgebieden kan het dus ook aan het begin van oktober nog wel 20 graden worden.

Herfst

Na dit weekend is het dan toch echt voorbij met het nazomeren, dan gaan de temperaturen omlaag. Ook kan er ’s nachts al plaatselijk vorst voorkomen en zullen er ook mistbanken hangen.

Lees ook: Weerman Gerrit Hiemstra krijgt enorme lading kritiek over zich heen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels