Blijft het echt tot en met oktober warm? Dit is hoe het zit

oktober
Houdt de zomer aan tot en met oktober?

De Belgische meteoroloog Philippe Mievis beweert dat het in de maanden augustus, september en oktober ook warm zal worden. De hitte in juli doorbrak al veel records, maar volgens Mievis blijft het er niet bij. “De langetermijnmodellen zien er deze maanden globaal warmer, zonniger en heel wat droger uit dan normaal,” vertelt hij aan Sudpresse

Is het dan nog niet klaar met de hitte?

Warmste jaar

Volgens Mievis wijst alles erop dat het het warmste jaar ooit wordt. De voorspellingen zien er ook de komende maanden nog warm, zonnig en droog uit. Mievis voorspelt dat het in september op dagen nog warmer kan worden dan 25 graden en ook in oktober kunnen er temperaturen van boven de 20 graden voorkomen. Of dit waar is, valt te betwisten.

Voorspellingen

Weervoorspellingen blijven wat het woord al zegt: voorspellingen. Helemaal zeker zullen meteorologen het nooit weten. Weerman David Dehenauw vertelt aan HLN dat seizoensvoorspellingen altijd erg tentatief zijn. Veel weermannen doen dan ook niet aan zulke uitgebreide voorspellingen, omdat het simpelweg te ver weg is om exact te kunnen zeggen. Wel schat Dehenauw de kans reëel dat deze zomer de warmste zomer ooit wordt, in ieder geval in België. Het zou dan in augustus gemiddeld 19 graden moeten zijn. Het ziet ernaar uit dat dit wel gaat lukken.

Afkoelen

In Nederland koelt het dit weekend een beetje af. Donderdag komen er fikse regenbuien aan waardoor de temperatuur bijna tien graden zakt. Vandaag moeten we nog even doorbikkelen: het kan plaatselijk wel 37 graden worden. Toch is de zomer lang nog niet voorbij, want ook de komende weken blijven de temperaturen tussen de 20 en 25 graden. En dat vinden we wel fijn!

Lees ook: RIVM waarschuwt: ‘Dinsdag kans op smog in het hele land’

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels