Olieprijzen gaan omlaag: tanken wordt waarschijnlijk goedkoper


Tanken in Duitsland is straks misschien niet meer nodig

In rap tempo dalen de olieprijzen. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse autobezitters, want benzine en diesel aan de pomp worden de komende periode waarschijnlijk een stuk goedkoper! Volgens experts gaat het om de grootste duikeling in zeker drie jaar tijd op de oliemarkt.

Olieprijzen dalen zodanig snel, dat dit grote invloed heeft op de diesel- en benzinekosten.

Olieprijzen per vat

Afgelopen dinsdag was er tussentijds sprake van dalingen in de olieprijzen rond de zeven en acht procent. Voor een vat Brent, de maatstaf voor olie uit onder andere Europa, wordt inmiddels minder dan 65 dollar neergeteld. Amerikaanse olie wordt nu voor minder dan 55 dollar verhandeld. Afgelopen oktober was er nog sprake van een enorme stijging in de olieprijzen, namelijk het hoogste niveau in vier jaar tijd. Destijds lag voor Brent de piek op ruim 86 dollar per vat.

Olieproductie

Doordat er acht landen toestemming hebben gekregen van de Verenigde Staten om toch olie te blijven kopen van Iran, ondanks het ingaan van de Amerikaanse sancties tegen het land, zijn deze prijsdalingen mogelijk. Daarnaast zit de Amerikaanse olieproductie en voorraden de laatste tijd in de lift.

President Donald Trump

Toch heeft het oliekartel OPEC zijn verwachtingen voor de vraag naar olie juist naar beneden bijgesteld, ondanks het ruime aanbod aan olie. Er zijn zelfs plannen om de productie te verlagen om daarmee de prijs te stutten. President Donald Trump, die de lage olieprijzen juist als een zegen ziet, is niet blij met deze verandering. Volgens hem zouden de prijzen, gelet op de huidige voorraden, nog verder moeten dalen.

Goedkopere tarieven

Het is niet mogelijk om een-op-een de ontwikkeling van de olieprijzen te vertalen naar de prijzen aan de pomp. Het is altijd afwachten hoe snel de oliemaatschappijen alles verrekenen in hun tarieven. Daar komt bij dat de prijs van benzine in Nederland voor de helft uit belastingen bestaat. Toch geven vergelijkingssites aan dat er bij goedkope tankstations de laatste dagen alweer Euro 95 (E5) kan worden getankt voor minder dan € 1,50 per liter.

Lees ook: Brandstofetiketten veranderen: voortaan tanken we geen Euro95 of Diesel meer

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: LindaNieuws | Beeld: Unsplash