Onderzoek beweert dat deze gewoonte in de supermarkt helpt om af te vallen

gewoontes in de supermarkt

Zou deze gewoonte in de supermarkt echt helpen om af te vallen?

Het klinkt misschien wat gek, maar een bepaalde gewoonte in de supermarkt zou er mogelijk voor zorgen dat je afvalt en gezonder leeft. De gewoonte waar het in het onderzoek om draait, is het bekijken van de voedingswaarde op de etiketten van producten. Volgens het onderzoek zijn mensen die dit regelmatig doen, over het algemeen gezonder en lichter dan gemiddeld.

Heb jij deze gewoonte in de supermarkt ook?

Vrouwen lichter en gezonder

Uit recentelijk onderzoek van de Universiteit van Santiago de Compostela in Spanje blijkt dat vrouwen die etiketten lezen op producten in de supermarkt gemiddeld vier kilo lichter zijn in vergelijking met vrouwen die dit niet doen. Ook naar het mannelijke geslacht is gekeken, maar uit het onderzoek blijkt dat het voor mannen weinig verschil maakt. Mannen schelen namelijk maar gemiddeld zo’n 400 gram. Het ligt redelijk voor de hand dat het bekijken van voedingswaarde op etiketten kan leiden tot het maken van gezondere keuzes. De onderzoekers beweren echter dat het iets genuanceerder ligt.

Etiketten

Etiketten op producten zijn namelijk niet altijd even makkelijk om te lezen en te begrijpen. “Bij de voedingswaarde staat wel hoeveel verzadigd vet, suiker of zout een product bevat, maar je moet wel weten hoe je die informatie moet interpreteren en toe kunt passen in je eigen eetpatroon”, legt Ellen van Keef, universitair hoofddocent consumentengedrag en voeding aan Wageningen UR uit. Het wil nog wel eens helpen dat de voedingswaarde per portie op de verpakkingen worden aangegeven, maar het wordt lastiger wanneer je verschillende merken van een product met elkaar vergelijkt. Bij het ene merk bestaat een portie bijvoorbeeld uit 40 gram, terwijl bij een ander merk het misschien wel om 50 gram gaat. “Eigenlijk moet al die voedingsinformatie voor consumenten veel simpeler worden samengevat”, is de mening van Van Kleef. Mensen die vaker naar etiketten kijken zijn volgens Van Kleef al meer geïnteresseerd in voeding. “Daardoor eten ze verstandiger en hebben ze een gezonder gewicht.”

NutriScore

Om het voor consumenten makkelijker en minder verwarrend te maken, pleit de Consumentenbond voor de invoering van de zogeheten NutriScore op verpakkingen. Met dit label worden de letters A tot en met E aangegeven in de kleuren groen tot rood. A is groen en een gezonde keuze, E is rood van kleur en een minder gezond alternatief. Met de NutriScore hoopt de Consumentenbond dat er beter inzicht gegeven kan worden. Volgens Van Kleef geeft dit echter geen garantie. “Er is heel weinig bewijs dat zo’n etiket echt zorgt dat mensen gezondere dingen inslaan en gezonder gaan eten. Als je in de winkel staat, heb je vaak heel andere redenen om een voedingsmiddel te kopen. Het moet vooral lekker zijn en vaak ook makkelijk.”

Lees ook: Alles wat je moet weten over een hoge bloeddruk

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Nu.nlMargriet, Consumentenbond | Beeld: Unsplash, Joshua Rawson-Harris