Onderzoek wijst uit: Nederlanders willen meer rookvrije plekken voor kinderen

Volgens de meeste Nederlanders moeten er meer rookvrije plekken voor kinderen komen 

Steeds meer Nederlanders vinden het belangrijk dat er in Nederland meer rookvrije plekken voor kinderen komen. Dit kunnen bijvoorbeeld sportvelden, schoolpleinen en speeltuinen zijn. Daarnaast geven Nederlanders ook aan dat terrassen rookvrij moeten worden.

Uit een onderzoek naar het draagvlak voor tabaksontmoedigende maatregelen blijkt dat er meer rookvrije plekken in Nederland moeten komen.

Rookverbod 

In opdracht van KWF Kankerbestrijding is een onderzoek uitgevoerd door het onderzoeksbureau Kantar. De cijfers liegen er niet om, want maar liefst 70 procent van de mensen in Nederland stemt in met zo’n rookverbod. Dit is een stuk hoger dan 10 jaar geleden. In 2009 was bijvoorbeeld 71 procent het eens met een rookverbod op terreinen van middelbare scholen. Dit percentage is inmiddels gestegen naar 89 procent.

‘Rookvrije generaties’

Volgens meer dan de helft van de Nederlanders mag er straks ook niet meer gerookt worden op het terras. Men dacht daar tien jaar geleden nog heel anders over. Toen wilde maar een op de zes mensen de sigaret weg hebben op het terras. De overheid moet daarnaast volgens 80 procent van de Nederlanders maatregelen nemen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Volgens hen kunnen bedrijven zich ook inzetten voor het begrip ‘rookvrije generaties’. Een groot deel van de Nederlanders wil zelf het initiatief nemen door gesprekken met kinderen aan te gaan, petities te teken en rokers in de buurt van kinderen aan te spreken.

Komende jaren

Er is overigens nog geen sprake van een wettelijk verbod op het roken bij speelplekken van kinderen. In dierentuinen en op sportvelden zullen we de komende jaren naar verwachting minder rokende mensen zien. Bedrijven en organisaties kunnen er namelijk straks zelf voor kiezen om het roken te verbieden.

Lees ook: Zet de barbecue maar vast klaar! Dit weekend temperaturen boven de 25 graden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Kantar, KWF, Linda | Beeld: Ramstein Air Base