Zo doorsta je een ongemakkelijk kerstdiner met de familie

Op deze manier overleef je een ongemakkelijk kerstdiner met de familie

Kerst is de tijd van gezelligheid en samenzijn met familie. Met z’n allen aan een lange tafel voor het kerstdiner, heerlijk toch? Helaas gaat dit niet in alle gevallen op en kan zo’n etentje ook gigantisch uit de hand lopen. Super stressvol en ongemakkelijk! Laten we vooral hopen dat zoiets niet gebeurt, maar mocht het deze kerst toch voorkomen, dan weet je dankzij deze tips hoe je ermee om moet gaan.

Bewaar zo de lieve vrede tijdens de kerstdagen.

Wie nodig je uit?

Een kerstdiner begint met een goede voorbereiding en daarbij hoort gelijk de vraag: ‘wie nodig je uit?’ Dit kan een lastig en ongemakkelijk punt zijn wanneer er bijvoorbeeld een oom en een tante zijn die onderling ruzie hebben. Want is het wel verstandig om ze allebei uit te nodigen? Of juist alleen de  leukste van de twee? Een psycholoog in Quest legt uit: “Het gevoel dat zo’n oom of tante zich miskend voelt door de ander zal al langer bestaan. Als jij dan een van beiden niet uitnodigt, zal diegene dat zien als een bevestiging.” Zeg daarom tegen beide ruziemakers: ‘Ik vind het leuk als jij erbij bent.’ Vertel er dan direct bij dat de ander ook komt en zeg dat je het ook begrijpt als hij/zij dan niet meer wil. Zo voelt niemand zich verplicht om je uitnodiging aan te nemen.

Ruzie aan tafel

Je hebt de twee ruziënde familieleden aan tafel gekregen, een knappe prestatie! Maar oh oh, de derde gang staat nog niet op tafel en de twee vliegen elkaar alweer in de haren. Hoe los je dit op? Je hebt nog een aantal gangen te gaan waarvoor je je enorm hebt uitgesloofd in de keuken dus je bent vastberaden om dit diner door te zetten. De Quest-psycholoog adviseert: ”Gebruik de ANNA-truc.” Dit staat voor Altijd Navragen, Nooit Aannemen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Zou jij nog eens uit kunnen leggen wat je nu precies bedoelde? Want ik merk dat de ander het niet begrijpt.’ Daarnaast is het belangrijk om je grenzen aan te geven. Neem de kibbelende partijen even apart en maak hen duidelijk dat je het niet op prijs stelt dat er zo met je gasten om wordt gegaan. Volgens de psycholoog uit Quest hoef je ze niet gelijk je huis uit te zetten. ”Dat is wel heel rigoureus. Meestal trekken mensen het zich wel aan als je er iets van zegt.”

Lees ook: Deze familie gebruikt al 35 jaar dezelfde échte kerstboom

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Linda Nieuws | Beeld: Pexels