Hondeneigenaren opgelet: ongeneeslijke hondenziekte aangetroffen in Nederland

De NVWA slaat alarm over ongeneeslijke hondenziekte

Dierenartsen in Nederland worden op dit moment allemaal gealarmeerd over de ongeneeslijke hondenziekte brucellose. Deze ziekte is niet direct dodelijk, maar beperkt het welzijn van de hond zodanig, dat inslapen vaak de enige optie is. De hondenziekte is helaas niet te genezen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt door middel van een toezichthouder voor de ziekte.

Het gaat om de ziekte brucellose, die wordt veroorzaakt door de bacterie Brucella canis.

Nederlandse hondenfokker

Bij een hondenfokker in Nederland bleken meerdere honden besmet te zijn met de ongeneeslijke hondenziekte. In zeer zeldzame gevallen kunnen mensen ook ziek raken van deze bacterie. Eerder, in 2017, werd de ziekte ook al aangetroffen bij honden die geïmporteerd waren vanuit Oost-Europese landen. Voor zover bekend is deze uitbraak de eerste recente besmetting in Nederland bij geboren honden. In principe kwam de hondenziekte brucellose niet voor in Noord- en West-Europa.

Besmet met bacterie

Bij een hond uit Rusland met ernstige rugklachten, die eigendom was van een Nederlandse fokker, werd de ziekte geconstateerd. Uit onderzoek is daarna gebleken dat meerdere honden van verschillende rassen en hun nageslacht besmet zijn met de bacterie. De geïnfecteerde honden hebben allemaal een spuitje gekregen. Door de NVWA wordt nu geprobeerd contact op te nemen met mensen in Nederland die een pup van de desbetreffende fokker hebben gekocht.

Symptomen

Via ontlasting, speeksel, sperma, de placenta en vruchtwater kan de bacterie bij honden overgedragen worden. Jonge pups kunnen besmet raken via moedermelk. Van de ziekte kunnen honden rug- en nekpijn krijgen. Gevolgen van brucellose zijn onvruchtbaarheid, miskramen en moeite met plassen en poepen. Volgens de NVWA is de hondenziekte niet dodelijk, maar beperkt het de honden ‘ernstig in het welzijn’. Genezing is niet mogelijk en daarom worden ze meestal geëuthanaseerd.

Ziekte bij mensen

Mensen die besmet raken met de Brucella canis bacterie kunnen langdurige koorts krijgen, die in vlagen terug kan komen. Daarnaast kunnen symptomen als hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, zweten en gewrichtsklachten voorkomen. Met antibiotica is de bacterie te bestrijden, maar die werken niet altijd, zo schrijft het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu op zijn website. Als de ziekte pas laat wordt ontdekt is behandeling vooral lastig. Overdracht van dier op mens komt zeer zelden voor. De NVWA stelt dat er ook geen meldingen van besmetting bij mensen is voorgekomen in Nederland. Ook niet bij mensen die intensief contact hebben gehad met besmette honden. De laatste vijftig jaar zijn volgens de literatuur wereldwijd slechts een aantal gevallen bekend, zo meldt de NVWA.

Lees ook: Honden kunnen ook de ziekte van Lyme krijgen: zo herken je het

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: Ramstein Air Base, U.S. Air Force photo by Senior Airman Devin Boye