Wetenschappers voorspellen tot 2022 een ongewoon warm klimaat

warm klimaat
We gaan een enorm warm klimaat tegemoet

Na de abnormaal warme zomer zijn wetenschappers en meteorologen volop aan het rekenen geslagen. Uit het nieuwe klimaatmodel blijkt dat het tot 2022 abnormaal warm zal zijn met een ‘grotere kans op extreme temperaturen’.

Dit betekent niet veel goeds.

Onderzoek

In een artikel dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications staat een voorspellingsmodel van Britse en Nederlandse wetenschappers. Ze keken naar het weer van het afgelopen jaar en voorspellen door de lange en zware hittegolf dat de aarde de komende vijf jaar meer en sneller opwarmt.

Model

De onderzoekers hebben een statistisch model ontwikkeld waarin ze de temperatuur van de lucht en zee zeer specifiek kunnen berekenen. Hierbij houden ze rekening met de vervuiling van de aarde, zoals uitlaatgassen. Het is lastig om rekening te houden met natuurlijke variabelen, maar ze houden wel rekening met de mens.

Opwarming

Ook staat in het onderzoek dat de opwarming van de aarde niet een geleidelijk proces is, maar dat er uitschieters kunnen zijn zoals deze zomer. Uit de berekeningen van de onderzoekers bleek dat 2018 een grote kans had op een hitte-uitschieter. Uit de berekeningen wijst ook dat er een kans van 69% is dat de jaren 2018-2022 erg warm worden.

Lees ook: Dit doet het blauwe licht van je telefoon dus echt met je gezondheid

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels