Onthuld: dit zijn de geheimen van mensen die moeiteloos slank blijven

Afvallen

Wij willen ook wel weten hoe ze dat toch doen

Je hoeft maar aan dat lekkere koekje te ruiken of er zit al een pondje bij. Die ene vriendin daarentegen neemt gewoon nog een tweede koekje en lijkt haar wespentaille met gemak te behouden. Hoe doet ze dat toch?

Vele dames die continu in strijd zijn met de kilo’s kijken met argusogen toe hoe een dun persoon zich tegoed doet aan lekkers. Dat willen wij ook! Voedingsconsulente Mieke Kosters onthult aan Margriet hoe dunne mensen het toch doen. Ze vertelt dat je het eetgedrag van je slanke vriendin best kunt overnemen en dat je zult zien dat je geheid afvalt. Hier zijn ze, de vijf geheimen:

  • Ze zijn geen slachtoffers van het ‘dieetdenken’. Vind je jezelf zielig omdat je in jouw ogen iets niet ‘mag’? Dan ben je volgens Mieke een typische ‘dieetdenker’. Tijd om uit dit patroon te stappen. Je bent niet zielig. Wat je wel bent? De baas over je eetpatroon. Zeg voortaan bij elk zwakke moment: Onzin, ik ben de baas. “Ik hou dit dieet echt niet vol. Onzin! Ik ben de baas.” Want het is zo: echt jij alleen bent de baas over je eetgedrag.
  • Ze kiezen bewust voor eten waar ze écht zin in hebben. Helemaal geen zin in dat koekje, maar je weet dat-ie best lekker is en het wordt je aangeboden? Pak dan alsnog niet. Eet alleen als je iets écht lekker vindt en als je ergens écht zin in hebt. Op die manier ontwikkel je een basiseetpatroon. Je hoeft jezelf zo niets te ontzeggen, maar eet wel met mate.
  • Ze doen niet moeilijk over trek. Iedereen heeft het weleens moeilijk bij lekker eten en dat is helemaal niet erg. Je moet in zo’n geval juist accepteren dat je het even moeilijk hebt en bedenken dat je altijd een keuze hebt. Sta je echt op het moment om toe te geven? Vraag jezelf het volgende dan af: “Is dit eten me een rotgevoel achteraf waard?”
  • Ze doen niet aan emotie-eten. Ben jij een emotie-eter? Dan doe je helaas iets verkeerd. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen niet meer eten wanneer ze geëmotioneerd zijn, maar wél wanneer ze emoties onderdrukken. Probeer daarom goed naar jezelf te luisteren en zorg goed voor jezelf. Wanneer je je emoties goed kunt verwerken, zul je dat ook merken aan je eetgedrag.
  • Ze eten tot ze vol zitten. Eet jij tot je echt vol zit en daarna flink moet uitbuiken? Dan eet je waarschijnlijk al te veel. Mensen die moeiteloos slank blijven, eten tot ze voldaan zijn. In dit geval is het hongergevoel weg en zouden ze nog prima in staat zijn om iets actiefs te doen. Het is lastig om jezelf weer aan te leren om tot dit punt te eten of om dit punt zelfs te herkennen. Een tip: eet heel langzaam. Neem kleine happen en kauw goed. Neem er ook echt een momentje voor. Eet niet voor de tv, maar bewust aan tafel. Zo zul je eerder merken wanneer je trek is gestild.

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: MargrietBeeld: Archief