Pas op! Er gaat een virus rond op Facebook en hij is heel onopvallend

 

facebook

Het virus installeert een ongewenst programma op je apparaat

Meer dan de helft van alle Nederlanders heeft Facebook Messenger op zijn of haar mobiel staan. Het is na WhatsApp het populairste communicatiemiddel via sociale media. Nu gaat er een virus rond via Messenger en het is heel onopvallend. 

Bij dit virus lijkt het alsof je een filmpje over jezelf te zien krijgt, maar zodra je erop klikt kan je smartphone, tablet of computer geïnfecteerd worden. Digiconsulent Jacqueline Oude Hesselink waarschuwt in het AD voor deze vorm van virussen verspreiden. Zij ontving dit virus ook. Ze kreeg een bitly-link met de tekst ‘Jacueline Video’. De persoon dit haar dit linkje stuurde, stuurt haar wel vaker linkjes dus ze dacht eerst dat het heel normaal was.

Zodra ze klikte werd er een extra programmaatje gedownload, waardoor dit linkje naar al haar Facebook-vrienden gestuurd werd. “Ik waarschuw cliënten zelf altijd voor dit soort spam, nu ben ik zelf ook een keer stom geweest”, vertelt ze aan het AD. Ze is bang dat haar vrienden ook in de val getrapt zijn en waarschuwt iedereen meteen dat ze vooral niet moeten klikken.

De oplossing
Heb je toch wel geklikt en wil je weten wat je nu moet doen? Volg dan deze stappen:

  • Open de internetbrowser en kijk of je iets vreemds ziet staan bij ‘plugins’. Als dat het geval is, verwijder dit dan meteen. Heb je op je smartphone op de link geklikt? Dan kan je deze stap overslaan.
  • Ga naar het app-overzicht van Facebook. Bij ‘Apps, websites en plug-ins’ klik je op ‘Bewerken>Uitschakelen’.
  • Verander vervolgens ook gelijk je wachtwoorden en verwijder ook de berichten die je gekregen hebt.
  • Check of er actieve sessies zijn op Facebook. Dit kan betekenen dat iemand anders op je Facebook ingelogd is. Verwijder sessies die je niet kent.
  • Stel de aanmeldgoedkeuring in. Dat houdt in dat je een goedkeuring moet geven als iemand via een andere browser op jouw Facebook in wil loggen. Dat doe je via het tabblad Privacy en dan via aanmeldgoedkeuringen.
  • Scan je apparaat door middel van een virusscanner.
  • Waarschuw je vrienden.

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: Radar | Beeld: Unsplash