Pas op! Gebruik Ibuprofen niet te vaak, het kan heel slecht voor je zijn

Ibuprofen

Het roze pilletje is niet zo onschuldig als je misschien denkt

Ibuprofen kan soms echt je beste vriend zijn als je last hebt van krampen. Toch moet je wel oppassen met deze pijnstiller. Het is niet zo onschuldig als je wel denkt. Ondanks dat dit roze pilletje gewoon verkrijgbaar is bij de lokale apotheek en drogisterij betekent dat niet dat het een onschuldig medicijn is.

Als je verstandig omgaat met Ibuprofen is er niet gelijk wat aan de hand, maar de Britse krant The Sun laat wel weten dat een professor aan de Copenhagen University Hospital Gentofte zegt dat deze pijnstiller alleen gebruikt moet worden als het echt niet anders kan. Ibuprofen behoort tot de familie van de non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs). Dat betekent kort gezegd dat ze een ontstekingsremmende functie hebben. Hij vertelt dat Ibuprofen in verband gebracht wordt met een hartaanval. Mensen die geregeld een Ibuprofenpilletje slikken, lopen 31 procent meer risico op een hartaanval en dit risico kan zelfs oplopen tot 50 procent. Niet zo onschuldig als je denkt dus.

De professor is van mening dat het roze pilletje niet verkrijgbaar zou moeten zijn bij de drogisterij. “De huidige boodschap die het publiek krijgt over NSAIDs is verkeerd. Als je deze medicatie in gewone winkels kan kopen, denken ze waarschijnlijk ‘dit moet veilig zijn voor mij’. Je hoeft nu natuurlijk niet meteen in paniek te raken als je best wel vaak Ibuprofen gebruikt hebt, maar let in het vervolg liever wel op de frequentie van het innemen van dit pijnmedicijn. Daarbij is het heel belangrijk dat je nooit meer dan één tegelijk slikt. Paracetamol is een veiligere vervanger.

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: Elle | Beeld: pixabay