Pas op voor oplichting via WhatsApp door ‘bekende’, vertrouw dit telefoonnummer nooit!

ouders gluren telefoons kinderen

Let op met WhatsApp-berichten van ‘bekenden’

Internetcriminelen verzinnen steeds nieuwe trucs om je geld afhandig te maken, het is dan ook raadzaam om altijd alert te zijn op de echtheid van sommige e-mails en berichten die je ontvangt. Wij vertrouwen al lang niet alle emails meer, maar Avrotros’ Opgelicht wijst ons er op dat we nu ook met WhatsApp erg op moeten passen. 

Volgens het programma Opgelicht meldde een man zich afgelopen week bij de politie Enschede om te vertellen dat iemand hem geld afhandig wilde maken door zich op WhatsApp voor te doen als de buurman. Hoe gaat deze geniepige truc in zijn werk en hoe voorkom je dat je hier slachtoffer van wordt? De melder van het bedrog kreeg een WhatsAppje van een voor hem onbekend nummer, waarin de naam en profielfoto van zijn buurman werden gebruikt. De ‘buurman’ vroeg met spoed om geld, het ging om een flink bedrag.  Gelukkig vertrouwde de ontvanger van het berichtje het verhaal niet. Hij zocht zijn buurman op en die wist van niets.

Meerdere slachtoffers

n dit geval werd gebruik gemaakt van telefoonnummer 0684270835. Uit onderzoek van de politie is inmiddels gebleken dat deze afzender landelijk al meerdere slachtoffers heeft gemaakt. Het is goed mogelijk dat ook andere telefoonnummers gebruikt worden, wees hierom alert! Vermoedelijk heeft de oplichter op social media gegevens gevonden over beide personen; zoals een connectie tussen beiden, naam en telefoonnummer.

Veilig gebruik

Zorg voor een veilig gebruik van social media; scherm je persoonsgegevens goed af en accepteer alleen vrienden/volgers die je kent! Als een ‘bekende’ je via Whatsapp om geld vraagt, bel hem dan op en vraag of het klopt. Gebruik hiervoor het nummer dat je al van deze persoon hebt en niet het nummer waarvandaan het verzoek om geld wordt verstuurd.

Bron: Opgelicht Avrotros | Beeld: Pexels