Op vakantie? Zoveel fooi is gebruikelijk in het buitenland

Je bent echter nog altijd niet verplicht om fooi te geven

Wanneer je even stevig getafeld hebt en het personeel de longen uit het lijf liep om het jou en je gezelschap naar de zin te maken, dan willen sommigen nog best weleens een fooi achterlaten. Of je dat doet moet je natuurlijk zelf weten. Maar ga je op vakantie? Dan kan het best dat ze daar andere fooi etiquette hanteren. Wil jij een fooi geven volgens de ongeschreven richtlijnen? Lees dan snel verder.

Zelfs in ons eigen land kan het soms nog best lastig zijn om in te schatten hoeveel fooi je nu eigenlijk moet geven, maar helemaal in het buitenland kan het een crime zijn. Soms staat zelfs op het bonnetje hoeveel geld gebruikelijk is om achter te laten als fooi. Om niet voor onverwachte verrassingen te komen te staan, of als je fooi wilt geven als een local, sommen wij de juiste percentages op.

Hieronder vind je de percentages die gebruikelijk zijn om als fooi te geven. In de Verenigde Staten is een percentage van 15 tot 25 gangbaar. Dit houdt in dat je 15 tot 25 procent van de rekening als fooi geeft. Verteer jij ergens iets voor 100 dollar? Dan wordt een fooi van tussen de 15 en 25 dollar verwacht. Gewoon een drankje doen? Dan is een fooi bijna nergens verplicht. Enkel in Amerika hebben ze de gewoonte om één dollar extra achter te laten als je gewoon iets gedronken hebt.

Onbeleefd of niet gebruikelijk om fooi te geven
Japan: niet doen
China: niet doen
Brazilië: niet de gewoonte

Niet verplicht, maar sympathiek:
België: 5 à 10% is sympathiek, maar niet verplicht
Duitsland: 5 à 10% is sympathiek, maar niet verplicht
Nederland: 5 à 10% is sympathiek, maar niet verplicht
Zuidoost-Azië: niet de gewoonte, maar een klein bedrag wordt geapprecieerd

Tot 5 procent:
Portugal: klein bedrag, tot 5%
Spanje: klein bedrag, tot 5%

5 tot 10 procent:
Egypte: 5 à 10%
Griekenland: 5 à 10%
10 tot 15 procent:
Australië: 10 à 15%
Frankrijk: wordt vaak vanzelf aan de rekening toegevoegd, maar nog 10% extra is wel beleefd
India: 10%
Italië: 10%
Mexico: 10%
Nieuw-Zeeland: 10 à 15%
Turkije: 10%

15 procent en meer
Canada: 15 à 20%
Verenigde Staten: 15 à 25%

Wat de bovenstaande bedragen betreft hebben we in Nederland nog geluk! Overigens wordt er niet van je verwacht dat je een fooi geeft wanneer je ergens alleen maar een drankje hebt gedronken. Alleen in Amerika verwachten ze nog weleens van je dat je een dollar extra achterlaat.

Bron: Het Laatste Nieuws. Beeld: Flight Centre