Steeds meer Nederlanders opgelicht via Facebook: zo voorkom je het


Trap niet in oplichtingspraktijken op Facebook

Op Facebook vliegen de advertenties je om de oren. Verre reizen, leuke schoenen, toffe gadgets, alles wordt je aangeboden. Soms komen er aanbiedingen voorbij met een kans die je niet kunt laten lopen! Helaas blijken veel van dit soort aanbiedingen te mooi om waar te zijn en kom je van de koude kermis thuis. Uit schatting van de Autoriteit Consumenten Markt (ACM) blijkt dat Nederlanders vorig jaar zo’n 5 miljoen euro zijn kwijtgeraakt aan malafide praktijken.

Trap er niet in!

Sociale media

Sociale media is bij uitstek geschikt voor oplichters. Het gaat zo snel, oplichters kunnen snel een website in elkaar flansen, goederen promoten via Facebook, deze verkopen en twee dagen later is de website offline. Je geld is weg en of je überhaupt spullen toegezonden krijgt is nog maar de vraag. Soms krijg je helemaal niets, soms krijg je iets anders dan geadverteerd werd. De advertenties zien er professioneel uit en vaak beslissen mensen op social media direct in plaats van te vergelijken met andere sites. Zo weten mensen niet dat ze bij een malafide webshop bestellen.

Oplichting

Vorig jaar werden mensen voor zo’n 50 miljoen euro online opgelicht. De ACM schat dat hiervan 10 procent, dus 5 miljoen euro, kwam door oplichting van aankopen via sociale media. Het is dus erg belangrijk om na te gaan of de webshop waar je iets wilt bestellen wel betrouwbaar is.

Betrouwbaarheid checken

  1. Denk altijd eerst logisch na. Is de aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan kun je ervan uitgaan dat de spullen namaak zijn of dat je helemaal niets binnenkrijgt.
  2. De makkelijkste manier om te kijken of een webshop wel betrouwbaar is, is door de naam van de webshop te googelen. Komen er slechte reviews naar voren? Dan is het wellicht geen goede webshop. Je kunt ook de bedrijfsnaam in combinatie met de woorden ‘klacht’ of ‘review’ googelen.
  3. Controleer het adres en het telefoonnummer van de webshop. Bestaan ze echt? Maak er ook een screenshot van voor het geval je er wel iets wilt bestellen, zodat je ze later nog kunt bereiken.
  4. Betaal voor de zekerheid achteraf of met PayPal, dan ben je verzekerd. Maak geen geld over en gebruik geen iDeal op webshops die je niet vertrouwd.
  5. Je kunt heel gemakkelijk controleren of een bedrijf echt bestaat door de naam op te zoeken in het handelsregister van de KvK. Let wel, ook malafide bedrijven kunnen zich inschrijven en weer uitschrijven. Je kunt ook op de website van de politie kijken of er aangifte is gedaan tegen dit bedrijf.
  6. Maak screenshots van eventuele betalingen en bevestigingen, mocht je wel een aankoop hebben gedaan.

Lees ook:  Zoveel calorieën verbrandt een vrouw minder als ze een stressvolle dag heeft

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws, de Telegraaf | Beeld: Pexels