Ophef over PowNed: ‘vluchteling’ uit serie ‘Vluchteling maakt kennis’ blijkt acteur te zijn..

‘Ik voel me gebruikt’

De twaalf afleveringen tellende serie van PowNed Vluchteling maakt kennis blijkt in zijn geheel in scene te zijn gezet. De man die de vluchteling voor moet stellen, Tariq Kasem, blijkt gewoon een acteur te zijn. In de serie deed Tariq in gebrekkig Nederlands zijn best om in te burgeren in ons koude kikkerlandje. 

Castingbureau
Maar wat blijkt, Tariq is al twaalf jaar woonachtig in Almere. Ooit was hij wel een vluchteling uit Irak, maar inmiddels is de 23-jarige Kasem al heel lang in Nederland. Via het castingbureau waar hij destijds ingeschreven stond werd hij benaderd door PowNed. In eerste instantie had de omroep twee echte vluchtelingen gescout die op dat moment net een paar maanden in Nederland waren. Zij wilden echter de opdrachten niet uitvoeren, dus werd Kasem gescout. Hij werd een paar weken lang door Rutger Castricum op sleeptouw genomen en moest meedoen aan een bingo-avond, een Hollandse verjaardag bezoeken en de Hollandse kost uitproberen.

Misselijkmakend
Waar Tariq in eerste instantie niet zo erg stilstond bij het feit dat de omroep een acteur inhuurde die zich moest voordoen als vluchteling, begon er later toch iets te knagen: “Af en toe voelde het niet goed. Maar ik dacht: ik ben hier nu aan begonnen en ik moet doorgaan. TV is soms hard.” Dat hij nu echter niet meer verbonden wil zijn met de omroep komt door het ‘misselijkmakende artikel’ over een zestienjarige Syrische vluchteling die de bezoekers van een zwembad een vervelende dag bezorgde omdat hij ‘ondanks zijn gebrek aan zwemvaardigheden’ toch ging zwemmen en verdronk. ‘Leuk voor de overige zwembadgangers,’ stond er in het artikel.

Excuses
Na veel kritiek op het artikel bood Dominique Weesie, voorzitter van PowNed, zijn excuses aan op Twitter. Het stuk werd verwijderd van de site, maar vergeten is Tariq het niet: “Het niveau van de omroep is tot een historisch dieptepunt gedaald. Ik was eerst onder de indruk van Rutger Castricum, maar hij heeft me geleerd hoe mensen niét met elkaar om moeten gaan.” Tariq wilde met zijn rol in Vluchteling maakt kennis juist iets toevoegen aan de inburgering van vluchtelingen, maar helaas bleek het racisme in de hand te werken. “Ik voel me gebruikt.” Volgens de Volkskrant wil PowNed niet reageren op de vraag of de omroep vaker acteurs gebruikt voor filmpjes.

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem op Pinterest!

Bron: Volkskrant | Beeld: video still