Let op! Marktplaats-oplichters hebben een nieuwe truc

Al honderden mensen zijn het slachtoffer van deze truc

Oplichters komen steeds weer met nieuwe trucjes en helaas worden er steeds weer mensen de dupe van, zo ook met deze nieuwe truc. Al honderden mensen zijn hier het slachtoffer van geworden, omdat deze truc heel echt lijkt. Het gaat hier om een nep-app, waarbij het lijkt alsof het geld gewoon op je rekening gestort wordt. 

Wees gewaarschuwd!

Betaalapp

Op 2 februari kwam de politie deze vorm van oplichting op het spoor. Ze troffen twee mannen aan in een auto vol dure spullen. Deze spullen bleken allemaal gekocht te zijn op de website Marktplaats. Toch was hier geen cent voor betaald. De oplichters maakten gebruik van een betaal-app van de ING Bank. Deze app bleek helaas nep en het geld zal nooit aankomen bij het slachtoffer. “We krijgen regelmatig meldingen van mensen die op deze manier zijn opgelicht”, zegt woordvoerder Jan Thijs van Hemmen van de politie Oost-Nederland tegen AD. “We zien het afgelopen jaar een duidelijke trend. Daarbij gaat het om nep-betaalapps van verschillende banken, zoals ING Bank en ABN Amro. Vorig jaar werd een vrouw in Zwolle opgelicht met een betaalapp van ASN Bank die niet echt bleek.”

Contant

De precieze manier van oplichten is heel slinks. Het gaat als volgt: jij zet iets duurs op Marktplaats (bijvoorbeeld een laptop of auto). De koper (tevens oplichter) meldt zich bij jou en aangezien het en best hoog bedrag is wil hij het niet contant betalen. Logisch, vind jij. Hij betaalt voor jouw ogen met de betaalapp van een bank die anders is dan die van jou. Als je immers bij een andere bank zit duurt het een dag voor het geld er is. Je ziet hoe hij het overboekt en gaat er vanuit dat het geld ook daadwerkelijk komt. Niet is minder waar! Je bent opgelicht: je zult geen geld zien en je bent je spullen kwijt. De Fraudehelpdesk raadt aan om áltijd contant af te rekenen. Laat je vooral niet onder druk zetten en laat de potentiële koper maar even naar bank gaan.

Lees ook: Bah: dit bekende vakantiepark verhuurt volgens Consumentenbond ‘vieze en onhygiënische’ huisjes

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: pxhere