Waarschuwing! Oplichters actief via WhatsApp, wees op je hoede

oplichters

Oplichters proberen op slinkse wijze geld af te troggelen

Oplichters verzinnen constant nieuwe manieren om geld te stelen van nietsvermoedende mensen. Banken waarschuwen voor gevaarlijke mailtjes en onbekende nummers nemen we al niet meer op. Maar deze oplichters zijn wel héél slinks: ze gebruiken de naam en foto van een bekende om geld van je te krijgen.

Wees op je hoede.

Gedeeld op Facebook

Zaterdag 5 mei deelde een Facebookgebruiker haar verhaal. Ria werd gebeld via WhatsApp door een onbekend nummer, maar de naam en foto waren van een bekende. Toen ze de telefoon opnam hoorde ze niets, maar ze kreeg daarna wel meteen een appje van deze persoon. Haar telefoon zou zogenaamd kwijt zijn en daarom appte ze nu met een ander nummer. Ze moest geld overmaken, maar haar bank stuurde steeds de TAN-code naar haar oude nummer. Ze vroeg aan haar vriendin of ze geld over kon maken zodat ze de betaling toch kon doen.

Achterdochtig

De vrouw vond het gesprek achterdochtig, want haar ‘vriendin’ stuurde een betaalverzoek van ruim 1600 euro. Haar man besloot om met zijn telefoon het gewone nummer van hun vriendin te bellen. Wat bleek? Zij was haar telefoon helemaal niet kwijt en vroeg niet om geld! Het incident is meteen bij de politie gemeld, die laat weten dat ze dit soort voorvallen vaker hebben gezien. Ria deelt haar verhaal op Facebook om mensen te waarschuwen voor deze manier van oplichten.

Opgepast

Vraagt een vriend of vriendin om een betaling via WhatsApp, controleer dan altijd of het nummer klopt. Meld verdachte nummers bij de Fraudehelpdesk en maak nooit geld over naar een vreemde. Lees hieronder het verhaal van Ria:

Lees ook: Vrouw liep nietsvermoedend naar haar auto waarna ze blind werd door een windvlaag

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Facebook | Beeld: Pexels