Ga er maar klaar voor zitten: deze week opnieuw een supermaan te zien!

supermaan
Na de superbloedmaan vorige maand, is nu opnieuw een supermaan te zien

Voor de sterrenkijkers onder ons hebben we goed nieuws: dinsdagavond is opnieuw een spectaculair natuurfenomeen te zien: een supermaan. Vorige maand was er een superbloedmaan te zien, een zeer zeldzaam fenomeen dat we de eerst komende jaren niet meer te zien krijgen. Gelukkig hebben we ook goed nieuws, want de supermaan is morgenavond wél weer te zien!

Ga jij klaar zitten met je telescoop?

Volle maan

Dinsdagavond is er een volle maan. Maar omdat deze volle maan veel groter dan normaal is én het maanlicht feller schijnt dan bij een gebruikelijke volle maan, spreekt men van een supermaan. Weeronline legt uit dat dit komt doordat het hemellicht dichter bij de aarde staat dan een gemiddelde volle maan. De afstand tussen de maan en de aarde is gemiddeld 384.000 kilometer. Bij een supermaan staat deze ‘slechts’ 357.000 kilometer van de aarde af.

Geen wekker zetten

Benieuwd wanneer je klaar moet zitten om de supermaan te kunnen bekijken? Ook daarvoor hebben we goed nieuws, want je hoeft niet je wekker midden in de nacht te zetten. Volgens experts is de maan het best te zien aan het begin van de avond, wanneer de zon net onder is. Zet je stoeltje buiten maar vast klaar om morgen na het avondeten te genieten van een prachtige supermaan!

Superbloedmaan

Vorige maand, op maandag 21 januari, was een superbloedmaan te bewonderen. Bij dit natuurverschijnsel gaat het om een totale maansverduistering, waardoor de maan (bloed)rood kleurt. Dit fenomeen was in combinatie met een supermaan, waardoor deze ook nog eens extra groot te zien was. De (bloed)rode kleur gaan we morgenavond helaas niet zien en dat zal zeker ook nog wel even duren voordat dit verschijnsel weer voorbij komt. Een volledige maansverduistering zal in ieder geval niet heel lang meer duren, deze staat gepland op 7 september 2025.

Lees ook: De Luizenmoeder verbreekt opnieuw alle records: 4,1 miljoen kijkers

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Metro Nieuws | Beeld: PxHere

Array