Oppassen geblazen: code oranje zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties en grote vertraging

sneeuw

Maandagmiddag is er opnieuw kans op gevaarlijk weer

Afgelopen weekend kreeg Nederland te maken met de eerste sneeuwval van het jaar. Zoals gebruikelijk zorgde deze sneeuwval voor gevaarlijke verkeerssituaties: Rijkswaterstaat telde zondag maar liefst honderdvijftig verkeersongelukken, kleinere slip- en glijpartijen niet eens meegerekend. Op maandag geldt er in het hele land code oranje.

Ook op maandag kunnen door het winterse weer opnieuw gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan.

Schade en overlast
Volgens het KNMI is er een grote kans op gevaarlijk of extreem slecht weer waarbij de kans op schade heel erg groot is en er heel veel overlast veroorzaakt kan worden. Weggebruikers moeten dan ook voorbereid zijn op gevaarlijke situaties en moeten van tevoren weten hoe ze moeten handelen wanneer ze in een dergelijk situatie terechtkomen. Rijkswaterstaat doet er alles aan om de gladheid te bestrijden; sinds zaterdag is er ongeveer 10 miljoen kilo zout gestrooid.

Sneeuwbuien
De buien met sneeuwval trekken aan het einde van de ochtend vanuit het zuiden het land binnen, waarbij de provincies Limburg, Noord Brabant en Zeeland als eerste te maken krijgen met code oranje. Daarna trekken de buien in noordelijke richting, waarna de provincies Groningen, Friesland en Drenthe rond 17:00 te maken krijgen met code oranje. Op veel plaatsen zal er 5-10 centimeter sneeuw vallen en in delen van Zeeland en Overijssel mogelijk zelfs 10-15 centimeter. De sneeuw verlaat ons land ’s nachts, maar de kans op gladheid blijft bestaan door sneeuwresten en bevriezing.

Advies
Rijkswaterstaat adviseert mensen dan ook zo veel mogelijk thuis te gaan werken. Mocht het toch nodig zijn om de weg op te gaan, dan moeten weggebruikers rekening houden met zeer gevaarlijk rij-omstandigheden en grote vertragingen. Automobilisten wordt geadviseerd de weersverwachting en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen aan de weersomstandigheden. Dit betekent meer afstand houden en de snelheid minderen.

UPDATE: inmiddels is code rood afgegeven voor alle provincies behalve Friesland, Groningen en Drenthe. Naar verwachting wordt voor deze provincies later op de dag code rood afgegeven.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: KNMI, Rijkswaterstaat | Beeld: Pxhere