Oranje-expert vertelt waarom de brief van Amalia aan Rutte zo bijzonder was

amalia brief

‘Je prikt er zo doorheen’, legt Aalders uit

Je kunt wat vinden van het koningshuis, natuurlijk. En als je er echt werk van wilt maken, dan schrijf je er vier boeken over. Dit deed Gerard Aalders, historicus en koningshuis-expert. Hij is een uitgesproken criticus van de Oranjes. Aan Nieuwe Revu legt hij haarfijn uit wat er zo bijzonder is aan de beroemde brief van Amalia aan Mark Rutte.

Kritiek op Oranjes

Gerard Aalders (75) steekt zijn kritiek op het koningshuis niet onder stoelen of banken. Zo kreeg hij in 1995 al eens een woedende Bernhard Senior op zijn dak. Ook hierna zijn de boeken die Aalders over de Oranjes publiceerde de vader van Beatrix duidelijk niet in de koude kleren gaan zitten. “Vlak voor zijn dood belde Bernhard me. Hij zei: “Wat u opschrijft is allemaal onzin.” Ik wilde wat terugzeggen, maar dat mocht niet. “Ik betaal dit gesprek, meneer Aalders, dus u luistert naar mij.” Ik vond het wel een eer, in de zin van: ik had hem toch geraakt, kennelijk”, vertelt Aalders deze week in de Nieuwe Revu.

Amalia’s brief

Ook laat Aalders weten dat hij zich verantwoordelijk voelt voor de inmiddels beroemde, handgeschreven brief van Amalia aan Rutte. “Amalia heeft als ze 18 jaar oud wordt recht op een inkomen van €296.000 euro per jaar en €1.338.000 voor “personele en materiële ondersteuning”. Ik heb in mijn boek geschreven dat ze dat geld moet terugbetalen. Dat is een goede publiciteitsstunt. Kennelijk heeft de Rijksvoorlichtingsdienst, de RvD, het gelezen, want een publiciteitsstunt is het geworden”, vertelt hij.

Rustig houden

Waarom Aalders er zo overtuigd van is dat het een PR-stunt is? Hij legt uit: “Welk meisje van zeventien schrijft nog handgeschreven brieven? En waarom maakt Rutte die brief openbaar?” Het is namelijk helemaal niet de bedoeling dat dat gebeurt, vertelt Aalders. Alle communicatie tussen de premier en het koningshuis moet namelijk achter slot en grendel blijven. Openbaarmaking is zelfs verboden. “Wij, het plebs, mag namelijk niet eens weten wat de familie denkt of vindt. Daarom weet je zeker: dat briefje van Amalia, het is allemaal georkestreerd en bedacht om ons, het gepeupel, rustig te houden. Maar je prikt er zo doorheen. Bij de Oranjes gaat nooit iets spontaan, alles is geregisseerd”, besluit hij zijn pleidooi.

Dit artikel is gebaseerd op een interview met Gerard Aalders uit de nieuwste Nieuwe Revu. Voor het volledige interview kun je vanaf woensdag 15 september terecht in de winkels, op tijdschrift.land en op Blendle.

Lees ook: Prinses Amalia wil tijdens tussenjaar ‘dingen doen die straks niet meer kunnen’ 

Bron: Nieuwe Revu nr. 37, 2021 | Beeld: Brunopress