Oud-bondscoach beschuldigt KNVB-officials van grensoverschrijdend gedrag

vera pauw

Oud-bondscoach Vera Pauw vertelt openhartig over haar ervaringen en Pieter Buter reageert op de aantijgingen

Vera Pauw wordt door velen gezien als grondlegger van het vrouwenvoetbal in Nederland. Via het NRC verscheen gisteren een uitgebreide verklaring van de oud-bondscoach over verschillende gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag die zij meemaakte in haar tijd bij de KNVB.

 

Misbruik

In de uitgebreide verklaring stelt Vera Pauw dat zij in 1986 verkracht zou zijn door een KNVB-official. Hierna zou haar het leven zuur gemaakt worden binnen de bond. Ook citeert Pauw enkele andere gevallen van grensoverschrijdend gedrag. Zo haalt ze enkele gevallen aan waar KNVB-medewerkers haar ‘in het kruis grepen’. Hoewel ze langs verschillende wegen melding maakt van de incidenten, doet de KNVB hier maar weinig mee. Over de jaren verslechtert de verhouding tussen Pauw en de voetbalbond. “Vernederingsbeleid”, noemt ze het in gesprek met het NRC.

Piet Buter

In het artikel van het NRC wordt de betreffend coach verder niet bij naam genoemd, maar wel opgebeld voor een reactie. Daar laat hij weten het zich allemaal niet zo te herinneren. Vandaag verschijnt in het AD een uitgebreider statement van voormalig directeur van FC Utrecht, Piet Buter. Hij ontkent de aantijgingen. “Als ik iemand pijn heb gedaan, dan spijt me dat enorm. Maar wat ik nu allemaal hoor… Dit kán gewoon niet waar zijn. Zo zit ik niet in elkaar. Dat weet mijn gezin, dat weten mijn vrienden en kennissen. Ik ben echt totaal verbijsterd”, aldus Buter tegen de krant.

KNVB reageert

De voetbalbond zelf laat weten dat zij ‘zeer geschrokken te zijn’. Wel erkent de KNVB dat er niet adequaat gereageerd was op de ‘signalen van seksueel misbruiken’. “Het is onacceptabel dat Vera destijds niet de veilige werkomgeving heeft ervaren waar ze recht op had. In het contact met Vera hebben wij ervaren dat deze situatie helaas zeer veel impact op haar heeft en dat spijt ons.”

Lees ook: NS gaat live meekijken op bewakingscamera’s in treinen met veel meldingen

Bron: NRC, AD | Beeld: Brunopress