Overnieuw, uitprinten: gaan bij jou je nekharen ook al rechtovereind staan? Lees dit dan maar niet…

 

Deze taalfouten zijn nu officieel onze vocabulaire binnengedrongen

‘Het overnieuw uitprinten van de datums is goed voor de mond-op-mondreclame van de frikandel’. Die zin slaat natuurlijk nergens op, maar jou valt waarschijnlijk die vreselijke taalfouten als eerste op. Er zijn van die taalfouten die door zo veel mensen gemaakt worden dat ze op den duur onze taal insluipen. Elk jaar wordt het zogenaamde Groene Boekje geüpdate en ook dit jaar is weer geen uitzondering. 

Kan je niet tegen taalfouten? Houd je hart dan maar vast…

Frikandel
Deze wijziging is al bekend. Dit weet je waarschijnlijk al, omdat er zo veel om te doen is geweest. Vanaf nu mag je officieel geen opmerking maken als er bij de snackbar ‘frikandel’ op het menu staat. Dit is nu officieel opgenomen in het Groene Boekje.

Datums
Deze wijziging is logisch. Dit komt doordat het woord ‘data’ nu ook wat anders betekent, namelijk: gegevens. Om verwarring te voorkomen is ‘datums’ nu ook toegestaan als meervoudsvorm van ‘datum’.

Uitprinten
Eigenlijk is dit een contaminatie. De echte taalliefhebbers onder ons hebben vast wel eens tegen iemand gezegd dat ‘uitprinten’ fout is. Je kan iets ‘uitdraaien’ of ‘printen’. Vanaf nu kan je dit geen fout meer noemen, want ‘uitprinten’ maakt nu deel uit van onze Nederlandse taal.

Overnieuw
Ja, het wordt steeds erger. Ook hier gaat het om een contaminatie. Je kan iets ‘over’ of ‘opnieuw’ doen, maar niet overnieuw. Althans, dat was zo. Nu mag het wel en er is zelfs een eigen betekenis aan toegevoegd. Als je iets overnieuw doet houdt dat in dat je het niet alleen opnieuw doet, maar ook anders aan gaat pakken. Over en opnieuw in één dus.

Mond-op-mondreclame
Zie jij nu ook een wel heel intieme vorm van reclame voor je? Wij ook! Toch is dit niet fout. Het is nu al zo vaak gebruikt door de Nederlandse bevolking dat het Groene Boekje ook maar zwicht voor de druk. Mond-tot-mondreclame mag nu officieel ook gezegd worden als mond-op-mondreclame.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Schrijvenonline | Beeld:Pexels