Zielig! Paarden in de manege worden ernstig verwaarloosd

paarden

Stichting Dier en Recht wil ingrijpen op maneges

Paarden zijn edele dieren, maar vaak worden ze niet zo behandeld. Te vaak leven de dieren in kleine boxen, waar ze soms dagenlang in worden opgesloten. Ze kunnen niet bewegen en hebben geen fysiek contact met hun soortgenoten, terwijl paarden juist kuddedieren zijn die veel fysiek contact nodig hebben.

Deze slechte omstandigheden brengen nog veel meer leed met zich mee

Regels

Volgens het onderzoek van Dier en Recht kampen ruim tachtig procent van de manegepaarden met ‘ernstige psychische of fysieke problemen’. De Nederlandse overheid stelt namelijk geen minimumeisen aan de huisvesting van paarden en gaat er vanuit dat maneges aan zogenaamde zelfregulatie doet. Helaas is dit dus duidelijk niet het geval, en moeten vele dieren daarom lijden.

Maneges

Blijkbaar bekommeren maneges zich niet genoeg om hun paarden. De dieren leven in kleine ruimtes waarin ze soms niet eens kunnen liggen. Hun voer is slecht en of ze genoeg beweging krijgen lijkt ook niet belangrijk. Door deze slechte omstandigheden hebben veel manegepaarden chronische stress en maagzweren. Ondanks dat er geen eisen vanuit de overheid zijn, heeft de paardensector wel een paar richtlijnen. Helaas worden deze niet of nauwelijks nageleefd, met de verdrietige situatie voor de paarden als gevolg.

Oproep

Stichting Dier en Recht doet een oproep om een petitie te tekenen waarin wordt gevraagd aan de overheid om in te grijpen. De stichting wil graag dat er wetten komen voor de paardensector om te voorkomen dat paarden in zulke erbarmelijke omstandigheden moeten leven.

Lees ook: Nicolette Kluijver beschuldigd van mishandeling

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Dier en Recht | Beeld: videostill