Ex-dakloze Patrick uit ‘Het Rotterdam Project’ maakt diepe indruk met eigen programma

Patrick heeft na Het Rotterdam Project zijn eigen programma ‘Caveman’ gekregen

In het RTL-programma Het Rotterdam Project met presentator Beau van Ervan Dorens was enkele weken geleden te zien hoe de dakloze Patrick naar Zuid-Afrika afreisde om af te rekenen met zijn drugsverslaving. Inmiddels is hij al enige tijd terug in Nederland en gaat het veel beter met hem. In zijn eigen, nieuwe programma Caveman was gisteravond te zien hoe het nu met de ex-dakloze gaat.

“Het is elke dag weer de keuze maken om niet te gebruiken”, zo vertelt hij in zijn eigen programma.

Het Rotterdam Project

Via Het Rotterdam Project kwam presentator Beau van Erven Dorens in contact met de dakloze Patrick. In totaal volgde de presentator vijf daklozen uit Rotterdam die hun leven weer op de rit probeerden te krijgen. Toch bleek uit het programma dat de problemen niet zo makkelijk opgelost konden worden. Ook met de dakloze Patrick was goed te zien hoe moeilijk het voor hem was om van zijn verslaving af te komen. Hoewel het moeilijk is, wil hij laten zien dat het wél kan. “Ik zal het toch nu zelf moeten doen. En als de camera uit is en de spots uit, dan ben ik weer alleen”, zo vertelt de ex-dakloze.

Patrick

Vijftien jaar lang was Patrick verslaafd aan heroïne en cocaïne. Het lukt hem met behulp van Beau om af te kicken. Zijn drugsverslaving lijkt niet van een vreemde te komen, want zijn vader was jarenlang een alcoholist. Toen Patrick nog maar twaalf jaar oud was kwam hij voor het eerst in contact met softdrugs, wat niet veel later veranderde in harddrugs van speed tot cocaïne. Op zijn achttiende raakte hij echt verslaafd aan heroïne. Zijn vrouw Mientje, die hij later ontmoette, leek voor Patrick de motivatie te zijn om te stoppen met zijn verslaving. Gedurende de relatie met Mientje was hij vier jaar lang clean. Tot zijn vrouw zelfmoord pleegde en hij in zijn oude rituelen valt en op straat komt te staan.

Afkicken

Drie maanden lang is het afzien voor Patrick in Zuid-Afrika om van zijn verslaving af te komen. Beau staat naderhand samen met de oom en zus van Patrick hem op te wachten op Schiphol. Voor Patrick een emotioneel moment, omdat hij zijn familie acht jaar lang niet heeft gezien. “Ik hield mijn hart vast. Ik was bang om emotioneel te worden”, spreekt hij dankbaar uit. Ook zijn broer, Anton, heeft Patrick al jaren niet meer gezien. Hij is niet op Schiphol, maar de ex-dakloze belt hem later op. “Hij blijft mijn broer. En ik mis hem.” Hij snapt het als hij boos is, maar wil graag contact en duidelijkheid. “Liever dat dan onzekerheid.”

Caveman

Patrick zit beter in zijn vel dan ooit. Toch begint bij thuiskomst pas echt het harde werken. “Het punt is dat ik nu verder moet en zeker aan mijn herstel moet werken (…) Het is elke dag weer de keuze maken om niet te gebruiken.” De angst om terug te vallen zit er bij hem nog altijd in. “Toch is de angst om terug te vallen er nog altijd. ‘Dat kan’, zo vertelt hij aan Beau. “Dat is gewoon realiteit. Mensen op social media leven enorm met de ex-dakloze mee en laten veel reacties achter over de uitzending van Caveman van gisteravond.

Lees ook: Houd de paraplu maar gereed: ‘Koningsdag verloopt koud en nat’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Videostill, RTLXL