Na Zwarte Piet nu ook pepernoten met ‘authentieke VOC-kruiden’ onder vuur

De pepernoten bevatten ‘authentieke VOC-kruiden’

Er zit een vies smaakje aan de pepernoten die gemaakt zijn met ‘authentieke VOC-kruiden’, vinden Nederlanders uit het voormalig Nederlands-Indië. De bekende pepernotenfabrikant, Van Delft Pepernotenfabriek, met meerdere vestigingen in Nederland verkoopt meerdere soorten speciale pepernoten. Zo ook pepernoten die worden aangeprezen met de tekst: ‘Met authentieke VOC-kruiden’.

De pepernoten zijn te koop in de Van Delft-winkels en in de Albert Heijn.

‘Authentieke VOC-kruiden’

Er is een gezamenlijke klacht ingediend bij de Albert Heijn en de leverancier door Indische, Indonesische en Molukse Nederlanders. Een woordvoerder van het Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië legt uit: “Wij vinden het belangrijk dat er een breder en realistischer perspectief komt op de koloniale geschiedenis van Nederland. Er wordt wel toegegeven dat er wat zwarte bladzijden bestaan, maar tegelijkertijd wordt diezelfde periode van honderden jaren bloedvergieten, genocide en uitbuiting, geromantiseerd. Dit keer wordt de VOC omwille van commerciële belangen ingezet als iets wat men zou moeten associëren met nationale trots en een heerlijke smaak van ‘authentieke VOC-kruiden’. Dit terwijl bijvoorbeeld op de Banda eilanden destijds de complete bevolking is uitgemoord om deze kruiden te verkrijgen. Veel Nederlanders hebben voorouders die zwaar geleden hebben onder het brute geweld van de VOC. Dat willen wij niet ophemelen maar aankaarten”, aldus de woordvoerder.

Van Delft Pepernotenfabriek

Ook de Pepernotenfabriek Van Delft uit Harderwijk heeft gereageerd op de kwestie en geeft aan geen enkel probleem in de verwijzing op de verpakking naar het VOC-verleden van Nederland te zien. “De VOC heeft ons heel veel welvaart en ontwikkeling gebracht. Of ze mogelijkerwijs dingen hebben gedaan die niet door de beugel kunnen, dat weet ik niet. Het is voor ons gewoon een verwijzing naar een belangrijke organisatie uit het verleden, die ons de kruiden heeft geleverd om pepernoten van te kunnen maken”, laat een woordvoerder van de Pepernotenfabriek aan het AD weten.

Voor- en tegenstanders social media

Op het social media zijn er al vele voor- en tegenstanders van de VOC-pepernoten te vinden. ‘Niet zeuren, want ze zijn lekker’, stelt een van de voorstanders. Tegenstanders worden aangespoord om negatieve recensies te schrijven over de Pepernotenfabriek: ‘Authentieke VOC kruiden? Nee dankje, daar zijn duizenden mensen voor vermoord’, schrijft een van de tegenstanders. Alle klachten worden door het Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië verzamelt. Alle klachten worden aan de Albert Heijn en de Van Delft Pepernotenfabriek voorgelegd. Supermarktketen Albert Heijn wil niet reageren op de kwestie en verwijst door naar de Van Delft Pepernotenfabriek.

Lees ook: Lego nu ook voor volwassenen: ‘Je wordt er zen van’

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pxhere