Jouw perfecte gewicht is niet wat jij denkt dat het is…

gewicht

Volgens een expert in eetstoornissen is een streefgewicht onzin

Ben jij weleens op de weegschaal gaan staan en heb jij toen gedacht: als ik vijf kilo minder weeg, ben ik tevreden? Dan ben je ongetwijfeld niet de enige. Velen hebben een perfect gewicht in hun hoofd, maar volgens psychotherapeut en expert in eetstoornissen Jennifer Rollin is dat de reinste onzin…

“Je mist 95 procent van het leven door te blijven proberen 5 procent minder te wegen”, stelt Rollin.

BMI
Velen hebben weleens naar hun BMI gekeken om vast te stellen of hun gewicht wel of niet gezond is. Je BMI kan een goede richtlijn zijn, maar Jennifer Rollin waarschuwt dat je het niet te letterlijk moet nemen. Er wordt namelijk alleen gekeken naar je lengte en je gewicht. Spiermassa en lichaamsvet worden achterwege gelaten.

Genetisch
Maar zelfs wanneer je niet naar het BMI kijkt, heb je vaak een gewicht in je hoofd dat je graag zou willen wegen, vertelt Rollin. Het zit ook wel een beetje tussen de oren. 70,2 kilo vinden we veel dramatischer klinken dan 69,5 kilo. Alleen heeft het volgens de psychotherapeut geen zin om een streefgewicht te stellen. “Genetisch gezien heeft ieder individu persoonlijk een gewichtsklasse waar ons lichaam naar zal streven om die te behouden”, legt Rollin uit in een artikel op The Washington Post. “Die gewichtsklasse is genetisch bepaald. Net zoals sommige mensen groter zijn dan anderen, heb je mensen die van nature slanker zijn. Dat slank ‘beter’ zou zijn dan voller, is puur cultureel bepaald.”

Streefgewicht
Het stellen van een streefgewicht heeft daarom volgens Rollin niet zoveel zin. Je lichaam zal toch proberen in de gewichtklasse te blijven die genetisch voor je is bepaald. Ons lichaam verlangt als het ware naar een bepaald gewicht. Alleen als je een ijzeren discipline hebt zou het mogelijk zijn een ander gewicht te behouden. Maar hierbij zal je voortdurend bezig moeten zijn met sporten en voeding.

Tips
Collin vindt het belangrijk dat je een gezond relatie hebt met eten. Ze geeft daarom de volgende tips:

  • Luister naar de honger- en verzadigingsgevoelens van je lichaam;
  • Eet voedsel dat je lekker vindt en je verzadigt;
  • Geniet van bewegen;
  • Laat je gewicht niet bepalen hoeveel je moet gaan sporten of mag eten;
  • Ga niet aan een crashdiëten beginnen;
  • Ga niet eten omdat je je emotioneel voelt en dit gebruikt als uitlaatklep;
  • Mijd schaamte en schuldgevoel bij bepaalde voedingsmiddelen;
  • Geniet van etentjes zonder schuldgevoel.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pixabay