Politie waarschuwt voor rondgaande afpersmails: ‘Betaal niet en gooi de mails weg’

afpersmails

In de afpersmails wordt gedreigd gevoelige foto’s vrij te geven

Op Facebook waarschuwt de politie voor internetcriminelen die door middel van afpersmails geld proberen af te troggelen van de ontvangers. Ze doen dit op een zeer gehaaide manier, dus wees gewaarschuwd! De afpersmails zijn op zich niet nieuw, maar vanwege het grote aantal meldingen van de afgelopen dagen wordt er toch opnieuw voor gewaarschuwd. 

Gooi de mail direct weg.

Webcambeeld

De politie heeft de waarschuwing op Facebook geplaatst. In de waarschuwing staat dat er momenteel e-mails rondgaan waarin wordt gedreigd om een webcambeeld van de ontvanger te publiceren terwijl de ontvangers helemaal niet zijn gehackt. Volgens de dreigmails is de computer van het slachtoffer gehackt na het bezoeken van een 18+ website.

Gevoelig materiaal

Volgens de verzender van de dreigmails is de ontvanger vastgelegd tijdens het bekijken van 18+ filmpjes. De afperser dreigt het gevoelige materiaal vrij te geven als er geen bedrag in Bitcoin wordt betaald. De politie meldt dat in de meest recente e-mails ook het wachtwoord van de ontvanger wordt genoemd, zodat het echt lijkt alsof deze gehackt is. De wachtwoorden zijn echter niet onlangs, maar al anderhalf jaar geleden buitgemaakt tijdens een datalek waarna ze online zijn gezet.

Trap er niet in

Ontvang jij nu een van deze mails? Betaal het bedrag dan absoluut niet en gooi de mail direct in de prullenbak. Je computer is niet gehackt en er zijn dus ook geen intieme beelden van je vastgelegd. Wel is het verstandig om, ook al is je computer niet gehackt, regelmatig je wachtwoord te veranderen. Afpersmails als deze gaan al langer rond. De politie ontving de afgelopen dagen veel meldingen over de mails en besloot toch een waarschuwing online te plaatsen.