Praat jij regelmatig tegen je huisdier? Dat blijkt heel goed voor je gezondheid!

Onderzoek wijst uit: praten tegen je huisdier brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee

Wij geven eerlijk toe dat we regelmatig hele gesprekken voeren met een huisdier. Hoewel ze natuurlijk niets terugzeggen, is het gewoon erg fijn om af en toe even je hart bij ze te luchten. Echter, we praten wel alleen tegen ze als er geen andere mensen in de buurt zijn. Herken je dit en schaam je je er -net als wij- ook een beetje voor? Dat blijkt helemaal nergens voor nodig! Volgens een recent onderzoek is het namelijk heel gezond om je viervoeter als gesprekspartner te gebruiken!

Volgens onderzoek kan praten met je huisdier helpen verschillende gezondheidsproblemen te bestrijden.

Huisdier

Of je nu een hond, cavia of goudvis hebt, het is nu eenmaal erg fijn om af en toe even een gesprekje met je beestje te voeren. En uit onderzoek blijkt dat dit ook nog eens heel goed is voor je geestelijke gezondheid! Aan een studie van Mars Petcare en het Human Animal Bond Research Institute deden 2036 mensen mee, waarvan 1469 eigenaar waren van een gezelschapsdier. De onderzoekers ontdekten dat het bezitten van en het praten met een huisdier kunnen helpen om verschillende gezondheidsproblemen te bestrijden.

Geen oordeel

”Wanneer we denken aan eenzaamheid, hebben we figuren nodig waaraan we ons kunnen hechten. Huisdieren voldoen aan deze behoefte. Dat komt onder andere omdat ze geen oordeel vellen en je ze kunt vertrouwen”, zo legt hoofdonderzoeker Nancy Gee uit. Om deze reden is het juist heel goed voor je om af en toe met je huisdier te praten. Je weet dat je huisdier niets terugzegt en dat maakt het zo fijn om tegen hem of haar te praten. ”Je hoeft je nergens zorgen over te maken.”

Menselijk contact

Praten tegen je huisdier heeft daarnaast nog meer voordelen. Meer dan de helft van de respondenten gaf namelijk aan dat hun huisdier hen helpt contact te maken met andere mensen. Ook heeft 51 procent van de deelnemers met een huisdier het gevoel daardoor minder verlegen te zijn. Uit het onderzoek bleek dan ook dat het bezitten van een huisdier de menselijke interactie verhoogt. Je voelt je simpelweg  minder eenzaam door je kat, hond of konijn. Tegelijkertijd durf je dankzij je huisdier ook eerder op andere mensen af te stappen. Wat ons betreft een win-winsituatie! Dus blijf je beestje gerust vertellen over je dag en klets hem of haar de oren van het hoofd. Het is hartstikke goed voor je!

Lees ook: Om deze reden moet je je hond nooit op de bijrijdersstoel laten zitten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: USA Today, Libelle | Beeld: Pexels