Prins Harry blikt terug: ‘Mijn leven was een nachtmerrie’

In een nieuwe documentaire haalt prins Harry opnieuw uit naar het paleis

Prins Harry vertelt in een nieuwe documentaire openhartig over het feit dat het lange tijd niet goed met hem ging en hij regelmatig naar de fles greep. 

Mentale gezondheid

In februari vertelden prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle in een spraakmakend interview met Oprah Winfrey al dat ze niet tevreden waren met de manier waarop het Britse koningshuis omgaat met mentale gezondheid. Nu zet Harry deze uitspraak opnieuw kracht bij.

Nieuwe documentaire

In de documentaire The Me You Can’t See die vandaag uitkomt in de VS, doet prins Harry wederom een boekje open over zijn ervaringen met mentale gezondheid tijdens zijn leven als royal. De documentaire is bedoeld om mensen meer te laten spreken over mentale problemen en ziektes. En daar is prins Harry geen onbekende mee. De periode tussen zijn 28e en 32e levensjaar noemt hij een ‘nachtmerrie’, waarin hij voortdurend last had van paniekaanvallen als gevolg van de tragische dood van zijn moeder, prinses Diana.

Drank en drugs

“Ik was bereid om te drinken, ik was bereid om drugs te gebruiken, ik was bereid om dingen te doen waardoor minder zou voelen”, vertelt prins Harry over die periode. “Ik dronk waarschijnlijk de hoeveelheid voor een week op een vrijdag- of zaterdagavond. En ik dronk niet omdat ik ervan genoot, maar omdat ik iets probeerde te maskeren.”

Geen hulp

Net als tijdens het Oprah-interview geeft prins Harry nu weer aan dat hij niet op hulp van het paleis kon rekenen bij zijn mentale problemen. Ook zijn vrouw Meghan werd niet geholpen: “Iedere vraag, verzoek, waarschuwing, wat dan ook werd beantwoord met volledige stilte.” Harry kreeg juist een ander advies. “Familieleden hebben gezegd: ‘Speel het spel gewoon mee, dan wordt je leven makkelijker. Maar ik heb heel veel van mijn moeder in me. Ik voel me een buitenstaander van het systeem, maar ik zit er nog steeds in vast.”

Deense prins

Hoewel sommige mensen prins Harry prijzen vanwege zijn openheid, zien veel fans van de Britse royals zijn uitspraken als een aanval op het koningshuis. Toch kan Harry rekenen op steun uit koninklijke kringen. Prins Joachim, de jongere broer van de Deense kroonprins Frederik, leeft met hem mee. “Ik heb veel respect voor prins Harry,” vertelt Joachim in het tijdschrift Point de Vue. “Hij is ontzettend moedig. Hij heeft het aangedurfd om zijn hart te volgen en hij is de enige die weet wat er daadwerkelijk in zijn hoofd omgaat. Ik snap zijn gevoelens als ‘tweede’ heel goed.”

Lees ook: Onthuld: door dit nummer leerde Máxima Nederlands

Bron: Beau Monde | Beeld: Brunopress